Trump kuulutas Hiina vastu välja juba uued 200 miljardini ulatuvad tollid (5)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja tema naine Melania Trump.
Donald Trump ja tema naine Melania Trump. Foto: BENOIT DOPPAGNE / AFP

USA president Donald Trumpi administratsioon teatas teisipäeval, et koostamisel on täiendav nimekiri Hiina importkaupadest, millele kehtestatakse 10-protsendine toll. Maksu alla läheb kogunisti 200 miljardi dollari väärtuses importi.

Uues nimekirjas on üle 6000 erineva kaubaartikli, mille hulka kuuluvad näiteks mereannid, puuviljad, juurviljad, lõng, vill, vihmakeebid, pesapallikindad, käekotid, kohvrid, autokummid, tualettpaber, jalgrattad, suusad, vaibad jpm. Lõplik nimekiri pannakse peale hindamisperioodi kokku augustiks.

Möödunud reedel hakkasid kehtima 25-protsendised tollid 34 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaupadele, tuues kaasa Hiina  vastureaktsiooni, kes maksustas samas väärtuses USA kaupu. Hiina tollid sihtisid USA põllumajandust ja autotööstust.

Ühendriikide kaubandusesindaja Robert Lighthizeri sõnul on uued tollid vastuseks Hiina reedesele vastureaktsioonile, mis näitab, et «Hiina pole oma vigadest õppinud.» Samuti ei tunnista Hiina Valge Maja esindajate sõnul jätkuvalt USA intellektuaalse vara vargust ning eitab probleemi olemasolu.

Teisipäeval välja kuulutatud tollide näol on tegu juba kolmanda lainega, sest USA vaagib praegu ka 16 miljardi väärtuses tolle Hiina elektroonikale, mis taheti välja kuulutada augusti lõpuks.

Paljud USA ettevõtted, keda tollid peaks Trumpi sõnul kaitsma, on asunud kaubandussõda teravalt kritiseerima. Ettevõtjate sõnul ei muuda tollid Hiina käitumist, kuid kahjustavad samas nende äri ja majandust üleüldiselt. Tollidele seisab ägedalt vastu ka USA senati finantskomitee, mille esimees Orrin Hatch ütles, et Trumpi lähenemine Hiinale on äärmiselt vastutustundetu ja võib tuua kaasa ootamatud tagajärjed.

USA jaekaubandusettevõtete ühendus teatas, et Trumpi tollid karistavad kõige rohkem lihtsaid Ameerika perekondi, kellest saavad kaubandussõja esimesed ohvrid. Tarbija on see, kes seisab ühenduse sõnul silmitsi järsu hinnatõusuga.

Hiina ei ole praegu veel ametlikult uusi tolle kommenteerinud, kuid Pekingi ajaleht China Daily, keda peetakse kompartei häälekandjaks, kutsus riiki üles võitlema «tule vastu tulega.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles