Sõerd: ettevõtte tulumaksu kaotamine seaks löögi alla kehtivad lepingud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd.
Aivar Sõerd. Foto: Liis Treimann

Üks võimalik vastuväide ettevõtte tulumaksu kaotamisele on asjaolu, et see seaks löögi alla kehtivad maksulepingud ning Eestis teenitud ja väljavõetavale kasumile laieneks teiste riikide maksustamisõigus, ütles riigikogu liige, endine maksu- ja tolliameti juht Aivar Sõerd.


Maksu- ja tolliameti juht Enriko Aav kirjutas eilses Postimehes ilmunud arvamusartiklis, et ettevõtte tulumaks on oma aja ära elanud.

Eesti kaotas ettevõtte tulumaksu teenitud kasumilt juba rohkem kui kümme aastat tagasi, maksustamisele kuulub dividendide või muus vormis ettevõttest väljavõetav kasum. «Arutelu selle üle kas ka dividendide ja muus vormis ettevõttest väljavõetava kasumi maks kaotada, väärib kindlasti eraldi arutelu,» märkis Sõerd.

«Üks võimalik vastuväide nullmäära kehtestamisele nii teenitud kui ka jaotatavale kasumile oleks asjaolu, et see seaks löögi alla kehtivad maksulepingud ja Eestis teenitud ja väljavõetavale kasumile laieneks teiste riikide maksustamisõigus,» lisas ta.

Teised riigid kasutavad Sõerdi sõnul jätkuvalt klassikalist süsteemi, kus maksustatakse nii teenitud kasum kui ka dividendid erineval moel kas siis ettevõtte või dividendide saaja tasandil.

«Tänasel päeval kus riigid on tõsises võlakriisis ja üritavad toime tulla hiiglaslike eelarvedefitsiitidega, ei ole ettevõtte tulumaksu kaotamine väga tõenäoline,» nentis Sõerd.

«Ülemaailmne suundumus on üha enam selles suunas, et otseste maksude osakaalu läbi ettevõtte tulumaksumäära ja maksuerisuste kaotamise vähendatakse ja kaudseid makse tõstetakse,» lisas ta samas.

Sõerd juhtis tähelepanu sellele, et paljudes riikides suurkorporatsioonid erandite ja soodustuste tõttu maksavad tulumaksu vähem kui on tegelik maksumäär.

«Ka Enriko Aav tunnistab, et meie võimekus nendelt õiglast tulumaksuosa saada on kesine,» märkis Sõerd.

Samas kodumaine tootja on paremini kohaliku maksuhalduri kontrolli all ehk siin tekib konkurentsiküsimus,» viitas ta, et kohalikud firmad on praegu tulumaksu tasumisel rahvusvahelist ettevõtetega võrreldes halvemas seisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles