Majanduseksperdi väitel levitab maksuameti juht valeinfot

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: jupiterimages.com

Tartu Ülikooli majandusteaduskonna dotsent Viktor Trasberg nimetas otseseks valeks maksuameti juhi Enriko Aava väidet, et maailmas on ettevõtte tulumaksust loobumine aja küsimus.


Aav kirjutas eilses Postimehes ilmunud arvamusartiklis, et ettevõtte tulumaks on oma aja ära elanud.

«Enamik Enriko Aava artiklis toodud väiteid on suuresti propagandistlikud või pidetud, milles puudub teoreetiline veenvus ja empiiriline tõestus,» ütles Trasberg.

«Millel põhineb väide, et maailmas on ’ettevõtte tulumaksust loobumine aja küsimus’?» küsis ta. «See on otsene vale ja desinformatsioon! Euroopa Liidu statistika ei näita ühegi koha pealt, et ettevõtte tulumaksu osakaal oleks SKTga võrreldes vähenenud! Pigem ikka kasvanud!»

«Ettevõte kasumimaksu puudumine on vastuolus turumajanduse põhitõdedega ning on väga oluliselt deformeerinud Eesti ettevõtete ja muude majandussubjektide käitumist,» kinnitas Trasberg, viidates sellele, et Eestis on ettevõtete reinvesteeritud kasum juba tulumaksust vabastatud.

«Eesti majandusareng ei ole kuidagi parem kui samalaadsetes riikides, kus kehtib klassikaline ettevõtte tulumaks,» arvas ta. «Pigem vastupidi, avaliku sektori tulupuudujääk on süvendanud ka mahajäämust meie füüsilises ja sotsiaalses infrastruktuuris ning konkurentsivõimes.»

«Samuti on imelik kuulata maksu- ja tolliameti peadirektori suust sõnu, et Eesti ei suudagi ’suurkorporatsioone maksustada’,» lisas Trasberg. «Et las siis Põhjamaade pangad ’optimeerivad’ oma kasumi Eestist välja ja maksavad kasumimaksu oma koduriigis?»

«Näiteks pole SEB pank jaganud Eesti riigiga sellel sajandil sentigi oma kasumit, kuid Rootsis on nad pea igal aastal maksnud dividende ja positiivse tulemi korral ka kasumimaksu,» märkis dotsent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles