Kuressaares hakatakse reovee jääkidest elektrit tegema

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reovee jääkmuda levitab praeguse puhastusmeetodi puhul vänget haisu. Pildil on jääkmuda ladestusplats.
Reovee jääkmuda levitab praeguse puhastusmeetodi puhul vänget haisu. Pildil on jääkmuda ladestusplats. Foto: Sille Annuk

Kuressaare Veevärk kavatseb hakata tootma linna reovee jääkmudast soojusenergiat ja elektrit, millega ühtlasi lahendatakse linnakodanikes rahulolematust tekitanud haisuprobleem.

Uus jääkmuda käitlemise tehnoloogia tahetakse kasutusele võtta pärast Kullimäe puhastusseadme rekonstrueerimist järgmisel aastal, ütles Kuressaare Veevärgi juhataja Illar Noot Oma Saarele.

Tulevikus suunatakse reoveest tekkiv toormuda metaanitanki, kus kääritamise tulemusel tekib biogaas, mille põletamisel saadakse elektrit ja soojusenergiat.

Protsessist jääb järele kääritatud muda, millest võetakse välja liigvesi ja mida seejärel bakterite hävitamiseks kuumutakse. «Pärast seda ei tohiks jääkmuda enam haiseda,» lausus Kullimäe reoveepuhastusjaama juhataja Robert Mälk.

Tema sõnul hakatakse biogaasi tootma mitte ainult linna reoveest tekkinud jääkmudast, vaid kogu maakonna biotiikide ja väikepuhastite jääkmudast, samuti rasvapüüdurite jäätmetest, kalajäätmetest ja juustuvadakust.

Jääkmudast biogaasi tootmise tehnoloogiaga Soome väikelinnade puhastusjaamades tutvumas käinud Kuressaare Veevärgi juht rääkis, et Soome reovee puhastites toodetud soojusenergia ja elekter leiab kasutamist puhasti tööshoidmisel, osa elektrist müüakse elektrifirmale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles