Komisjon tahab odavamate sigarettide hinda varemplaanitust enam tõsta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Riigikogu rahanduskomisjoni poolt alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seadusemuudatustesse tehtud parandusettepanekuga on kavas tõsta odavamate sigarettide hinda algselt plaanitust enam, et muuta need noortele kättesaamatumaks.


Eelnõule muudatusettepanekute tähtajaks eelmisel reedel ettepanekuid ei laekunud.

Rahanduskomisjoni esimees Sven Sester ütles, et komisjon tegi eelnõule teisipäevasel istungil toimunud arutelu tulemusena omapoolse konsensusliku muudatusettepaneku, millega tõuseb sigarettide fikseeritud määr 47,63 eurole ja proportsionaalne jääb 33 protsendile sigarettide maksimaalsest jaehinnast.

Eelnõu algversioonis pidi fikseeritud määr tõusma 42,18 eurolt 46 eurole ja proportsionaalne määr 33 protsendilt 34 protsendile.

Sigarettide aktsiisimäär koosneb fikseeritud määrast 1000 sigareti kohta ja sigarettide maksimaalse jaehinna alusel arvutatud proportsionaalsest määrast.  

Sesteri sõnul on komisjonis toetust leidnud muudatusettepaneku eesmärk muuta läbi odavamate sigarettide enammaksustamise need noortele kättesaamatumaks.

Tema selgitusel peaks muudatus parandama ka riigieelarve positsiooni ning ühtlustama sigarettide hinda turul. «Muudatus ei ole iseenesest väga suur, kuid see annab signaali sellest, et odavamatele sigarettidele hind pigem tõuseb.»

Eelnõu algse seletuskirja põhjal on eelnõu koostamise eesmärk tõsta riigieelarve tulusid tubakatoodete aktsiisimäärade tõstmise teel 10 protsenti aastast 2013.

Sigarettide aktsiisimäära tõstmisega lähendatakse määra 2014. aastal jõustuva Euroopa Liidu alammäärale. Eestile on antud 2014. aastal jõustuva alammäära rakendamiseks üleminekuperiood 31. detsembrini 2017. aastal.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles