Läti keskpanga juht: eurot ei ole iga hinna eest tarvis

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti keskpanga president Ilmars Rimševics.
Läti keskpanga president Ilmars Rimševics. Foto: SCANPIX

Euro kasutuselevõtt ei muuda Lätit automaatselt õitsvaks riigiks ning eurotsooniga ühinemine ei muuda riiki kaks korda rikkamaks. Pärast kriteeriumite täitmist tuleb kaaluda, kas eurot on tarvis,  lausus Läti keskpanga president Ilmars Rimševics.

«Ma ei ole kunagi väitnud, et eurole tuleks iga hinna eest üle minna. Lätis on esmajärjekorras tarvis luua kasvuks vajalikud tingimused ning kui me oleme eurokriteeriumid täitnud, siis peaksime väikse pausi pidama ja otsustama, kas meil seda tarvis on,» vahendab Läti majanduslehe Dienas Bizness venekeelne võrguväljaanne keskpanga presidendi sõnu ajalehele Diena.

Lätil oleks ka ilma eurota tarvis eelarve tasakaalu saada, saavutada 4-5-protsendiline sisemajanduse kogutoodangu kasv, vähendada tööpuudust vähemalt 10 protsendile ja hinnatõus hoida 2 protsendi raames.

«Kui me selle oleme saavutanud, võime püstipäi öelda, et kaalume euro kasutuselevõttu,» lausus Rimševics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles