Sotsid põrusid Portugali valimistel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pedro Passos Coelho.
Pedro Passos Coelho. Foto: SCANPIX

Portugali opositsioonilised sotsdemokraadid (PSD) võitsid eilsetel üldvalimistel otsustava võidu, mis tähendab seda, et 78 miljardi eurost abiprogrammi hakkab haldama uus paremtsentristlik koalitsioon.

Eile hilisõhtul, kui lugeda oli veel vaid käputäie väikeste piirkondade hääled, oli PSD kontol 39 protsenti häältest, sotsialistliku võimupartei poolt oli hääletanud vaid 28 protsenti valijatest.

Kuus aastat peaministri ametit pidanud José Socrates tunnistas kaotust ning lubas Sotsialistliku partei juhi kohalt taganeda.

Sotsialistide jaoks on tegemist enam kui 20 aasta kõige viletsama valimistulemusega.

Peaministriks tõuseb PSD liider Pedro Passos Coelho, kes teatas, et üritab otsekohe luua valitsuskoalitsiooni väiksema konservatiivse Popular-parteiga (CDS-PP), mis sai ligikaudu 12 protsenti häältest.

Kahepeale kokku naudiksid PSD ja CDS-PP  230-liikmelises parlamendis mugavat 126-kohalist enamust.

Sócrates pidas oma partei poolehoidjatele emotsionaalse kõne, lubades suurest poliitikast kõrvale astuda ja mitte sekkuda uue parteijuhi valimisse.

Passos Coelho ees, kel eelnev valitsuskogemus puudub, seisab nüüd hirmuäratav ülesanne: rakendamist ootavad sügavad kulukärped ja ulatuslikud majandusreformid, mis Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondiga kokku on lepitud. Kusjuures tähtajad kukuvad kiiresti.

«Me oleme hirmsas olukorras,» ütles Passos Coelho oma võidukõnes. Ta lubas aga teha «isegi enam», kui ELile ja IMFile lubatud, et taastada Portugali usaldus rahvusvahelisel areenil.

Valima ei ilmunud enam kui 40 protsenti portugallastest.

Analüütikud ja ärieliit kardavad, et EL-IMFi programmi rakendamises võib tekkida tõrkeid ja viivitusi, mis aga paiskaks Portugali Kreeka-sarnasesse olukorda.

Viimane taotleb parasjagu pankrotist pääsemiseks uut, 60 miljardi eurost päästepaketti.

Portugal peab lähtuvalt kokkulepest kärpima nii 2012. kui 2013. aastal riiklikke kulutusi 3,5 protsendi ulatuses sisemajanduse kogutoodangust – olukorras, kus majandus peaks nii tänavu kui tuleval aastal langema 2 protsendi jagu.

Töötusmäär on juba nüüd rekordilise 12,6 protsendi peal ja peaks tuleval aastal ületama 13 protsendi piiri.

Prognooside kohaselt on Portugal tuleval aastal ainuke Euroopa riik, kus majandus on languses.

Uus valitsus peab juuli lõpuks panema lauale üksikasjalikud kasinusmeetmed ja täitma mitme reformi tähtajad, kui ELi, IMFi ja Euroopa Keskpanga esindajad Lissaboni saabuvad, et Portugali pingutustele hinnang anda.

Tähtaegadega võib minna raskeks, kuna põhiseaduslikest protseduuridest tulenevalt astub uus valitsus ilmselt ametisse alles juuni lõpus.

Pärast Sócratese lüüasaamist on Euroopas sotsialistide juhitud valitsused veel vaid Hispaanias, Kreekas, Austrias, Sloveenias ja Küprosel.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles