Kreeka sai rippumiseks uue juuksekarva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protest Kreekas
Protest Kreekas Foto: SCANPIX

Kreeka ja euroala võitsid endale natuke aega, et juuksekarva otsas edasi rippuda: eilsed pingelised läbirääkimised Ateena rahvusvaheliste kreeditoridega lõppesid «positiivselt».

Nagu ka varasemad lisaajad, kulub seegi ilmselt venitamisele, näpuga näitamisele ja ahastamisele, millega tegelevad vastavalt kreeklased, Brüssel ja turud.

Aga investorid saavad nüüd vähemalt veidi rahulikumalt Kreeka eelseisvaks pankrotiks valmistuda. Kokku on Kreeka valitsusel maksmata võlga umbes 330 miljardit eurot ja see summa jaguneb suhteliselt väikese kamba peale.

Barclays Capitali hinnangul kuulub kaks-kolmandikku võlast 30 asutusele, millest omakorda umbes 40 miljardit eurot on Euroopa Keskpanga «omad» ja 35 miljardit eurot teiste keskpankade kontol.

34 miljardit eurot ollakse võlgu Saksa ja Prantsuse kommertspankadele, 90 miljardit eurot aga Kreeka investoritele, sealhulgas pankadele (12 miljardit eurot näiteks National Bank of Greece’ile).

Seega saaksid hoobi mitmed finantsasutused, millest mõnede seis pole niigi kiita. Kui tugev see hoop oleks?

Standard & Poor’s on alates 2010. aasta aprillist kirjutanud võlakirjahoidjate kontodele «hariliku pliiatsiga» 50-70 protsendi suurusi kaotusi – juhuks kui Kreeka maksejõuetuks muutub. BarCap pakub Kreeka riigivõlakirjade hüvitamise määraks 25-28 protsenti nimiväärtusest. Niipalju siis.

Tõsiasi, et investoreid on suhteliselt vähe, teeb Kreeka võlgade restruktureerimise vähemalt teostatavaks – kui seada eesmärgiks tasumisele kuuluva võla praeguse netoväärtuse vähendamine (tänavu tuleb Kreeka võlg ilmselt enam kui 150 protsenti sisemajanduse kogutoodangust).

Eile sõlmitud vaherahu Ateena ja ta võlausaldajate vahel – mille tingimuseks on Kreeka valitsuse täiendavad kasinusmeetmed – teeb aga teostamise tunduvalt riskantsemaks.
Keegi, kes selles pikaleveninud tragöödias kaasa on löönud, ei saa pärast käsi südamel kurta, et tema nii kurba lõppu küll ei oodanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles