Eesti Energia tahab toota miljon tonni naftat aastas

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Eesti Energia värske investeerimiskava sihiks on toota Eestis ligi miljon tonni sünteetilist naftat aastas. Sellise tootmismahuni jõudmiseks kulub siiski kaua aega, esialgu pole veel olemas isegi sobivat tehnoloogiat.


«Narva õlitehases kasutatav tehnoloogia on paljude ekspertide arvates parim kommertskasutuses olev tehnoloogia,» ütles Liive. «Tahame seda edasi arendada.»

Reedel allkirjastasid Eesti Energia ja kaevandustehnoloogiafirma Outotec ühisettevõtte moodustamise lepingu, et luua ja turustada senisest tõhusamat põlevkivi töötlemise tehnoloogiat.

Liive sõnul peaks uue seadme projekt olema valmis järgmise aasta kevadel. Maikuus tahab Eesti Energia hakata seadet ehitama, valmima peaks see 2011.

Uue seadme võimsus võiks olla ligi 250 000 tonni põlevkiviõli. Praegu suudab Eesti Energia tehases toota umbes 160 000 tonni õli aastas.
«Kui seade on valmis ja töötab hästi, siis ehitaks neid veel juurde. Eesmärk on põlevkiviõli muuta paremaks ja järeltöötlusega saada sünteetilist naftat,» lausus Liive.

See toode oleks võrreldes praeguse õliga, mida köetakse ahjudes või laevamasinates segatuna masuudiga, juba samm edasi.

«Meil on plaanis toota sünteetilist naftat mahus, mis on võrdne Eestis tarbitavate vedelkütustega,» ütles Liive. «See ei tähenda, et Eestis peaks kogu siin toodetud sünteetilise nafta ära kasutama, aga kütuse bilansi mõttes saaksime toota sama palju, kui tarbime.»

2007. aastal tarbiti Eestis statistikaameti andmeil 1,7 miljonit tonni eri vedelkütuseid, sealhulgas nii bensiini, diislikütust, kütteõli ja ka põlevkiviõli. Põlevkiviõlita oli Eesti tarbimine 2007. aastal umbes miljon tonni eri vedelkütuseid.

Samas möönis Eesti Energia arendusjuht Alo Kelder, et põlevkiviõlist sünteetilise nafta saamise tehnoloogia on alles lapsekingades.

«Laboris on põlevkiviõlist sünteetilise nafta saamise katsed tehtud, tulemus on positiivne,» ütles Kelder. «Laboritestidest tööstuslike seadmeteni on aga pikk samm.»

Liive sõnul on Eesti Energia kümne aasta jooksul valmis õlitootmise arendamisse panustama 1 miljard eurot ehk 15,6 miljardit krooni.

Paar aastat tagasi arvasid Eesti Energia esindajad, et uue õlitehase ehitus läheks maksma miljard krooni, kuid viimase aja tooraine, ennekõike metalli hinnad on märkimisväärselt tõusnud.

Sarnaseid ideid haub ka Eesti Energia ainus kodumaine konkurent Viru Keemia Grupp (VKG). VKG arendusjuht Jaanus Purga rääkis septembris Eesti Ekspressile, et ettevõte tahaks viie-kuue aasta pärast toota Kohtla-Järvel umbes 350 000 tonni diislikütust aastas.

Võidujooks põlevkivivarudele käib täie hooga.

Arengukava
Eesti Energia investeeringute kava 2009–2018


•  Eesmärgid: renoveerida vanad põlevkiviahjud, ehitada vähemalt üks uus põlevkiviplokk, maismaatuulepargid, tuumareaktori ettevalmistustööd ja suur õlitootmiskompleks, kus valmib sünteetiline nafta
• Hinnanguline maksumus 50–60 miljardit krooni
Allikas: Eesti Energia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles