Konkurentsiamet võtab Eesti Energia hiigeltehingu uurimiseks lisaaega

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juht Hando Sutter allkirjastas mai lõpus Paldiski tuulepargis 493-miljonilise lepingu Eesti suurima tuuleenergia tootja Nelja Energia ostuks.
Eesti Energia juht Hando Sutter allkirjastas mai lõpus Paldiski tuulepargis 493-miljonilise lepingu Eesti suurima tuuleenergia tootja Nelja Energia ostuks. Foto: Eero Vabamägi

Konkurentsiamet alustas täiendavat menetlust ehk võttis lisaaega, et välja selgitada, kas Eesti Energia soov osta taastuvenergiakontsern Nelja Energia kahjustab konkurentsi või mitte.

Kui tavapäraselt on seaduse alusel konkurentsiametil aega 30 päeva selleks, et ettevõtete ostmine heaks kiita või mitte, siis täiendav menetlus pikendab otsuse tegemise tähtaega nelja kuu võrra täiendava menetluse alustamisest.

Nelja kuu jooksul teeb konkurentsiamet selgeks, kas Nelja Energia äritegevuse ostmine võiks turul oluliselt kahjustada konkurentsi, eelkõige turgu valitseva seisundi tekkimise või tugevnemise kaudu.

Eesti Energia tütarfirma Enefit Green AS tahab osta 289 miljoni euroga 100-protsendilise osaluse Nelja Energias, lisaks võtab Enefit Green üle Nelja Energia laenud 204 miljoni euro ulatuses.

Nelja Energia suuromanik Vardar Eurus AS ja väikeaktsionärid sõlmisid kõigi aktsiate müügilepingu tänavu mai lõpus. Nelja Energia on Baltikumi suurim taastuvenergia tootja, omades Eestis ja Leedus 17 tuuleparki koguvõimsusega 287 megavatti.

Turg monopoliseerub

Tehingut on kritiseerinud näiteks Reformierakonna juht Kaja Kallas, kes kirjutas oma blogis, kuidas tehingu tagajärjel kaovad Eestis väikesed taastuvenergia ettevõtted ja kuidas energiaalase tõe monopol liigub Eesti Energia käes.

Samuti maksis Eesti Energia ettevõtte eest Postimehe andmetel konkurentidest mitu korda kõrgemat hinda. Selle taga on Kallase sõnul see, et riigifirma varade portfellis on ka jaotusvõrgu varad, mille risk on teatavasti 0 protsenti. Erafirmadel sellist luksust pole.

Eesti Energia kommunikatsioonijuht Kaarel Kuusk on varem öelnud, et nad ei tõuse Eesti taastuvenergia turu monopolistiks, kuna sellist nähtust nagu Eesti tuuleenergia või taastuvenergia turg polegi üldse olemas. Tema sõnul on Eesti üks osa elektrikaablitega väga hästi ühendatud Baltikumi ja Põhjamaade ühisest elektriturust, mille maht on 400 teravatt-tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles