Mobiilide kiirguse kohta napib infot

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile koos emaga Tallinnas jalutanud Noelil on oma mobiiltelefon. Poisi ema Julia sõnul võiks Eestis olla rohkem infot selle kohta, millised on müüdavate telefonide kiirgusnäitajad.
Eile koos emaga Tallinnas jalutanud Noelil on oma mobiiltelefon. Poisi ema Julia sõnul võiks Eestis olla rohkem infot selle kohta, millised on müüdavate telefonide kiirgusnäitajad. Foto: Laura Oks

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul on võimalik, et mobiiltelefonidest tulenev kiirgus tekitab vähki. Paraku napib Eestis infot telefonide kiirgustaseme kohta.

Seda, kui palju kiirgust neeldub inimese kehasse mobiiltelefoni kasutades, iseloomustab telefonide SAR-väärtus. Näiteks Euroo­pa Liidus on kehtestatud SAR-näitaja maksimaalseks lubatud piirmääraks 2 vatti kilogrammi kohta (W/kg). Põhja-Ameerikas on aga piirmääraks kehtestatud 1,6 W/kg.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialist Margus Mihkelsoo märkis, et mida väiksem on mobiiltelefoni SAR-väärtus, seda ohutum telefon inimese tervisele on.

«Terviseohutuse seisukohalt on see (SAR-väärtus – toim) kindlasti tähtis mobiiltelefoni iseloomustav parameeter,» nentis Mihkelsoo. «Valides väiksema SAR-väärtusega telefoni, võib arvatavasti loota, et kahju on väiksem.»

Lisaks on tähtis kõne kestus ja see, kui kaugel asub mobiiltelefoni kasutaja kõne ajal operaatori tugijaamast.

«Mida kaugemal, seda suurem on telefoni kiirgustase, sest telefon reguleerib automaatselt oma saatevõimsust, et saavutada kvaliteetset sidet tugijaamaga,» selgitas Mihkelsoo. «Telefoni kiirgustase on suurem ka näiteks liftis rääkides – lifti varjestava toime tõttu.»

Eestis müüdavate mobiiltelefonide kohta ettevõtete veebikülgedelt naljalt eestikeelset infot ei leia ning seda ka nende telefonide osas, mis on kampaaniatega suunatud lastele. Seepärast tuleb SAR-väärtuste leidmiseks appi võtta internetiotsing ja välismaised veebiküljed.

Mobiilsideoperaator Elisa tunnistas, et praegu ei saa ettevõte mobiiltelefonide tootjatelt eraldi tabelit selle kohta, millised on siin müüdavate telefonide SAR-väärtused. Samas kaalub firma senise praktika muutmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles