Reformierakondlased on eraisikute maamaksuvabastuse asjas eriarvamustel

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimaste valimiste järel erakonnakaaslastele võidukalt lehvitanud valitsusjuht Andrus Ansip seisab nüüd silmitsi tõsise sisetüliga, sest IRLi soovitud nn koduomanike maamaksu kaotamise vastu on mitu mõjukat ja nimekat erakonnakaaslast, nende hulgas valitsuse tugevamaid ministreid Jürgen Ligi. Ansipil endal on Tartus 2400-ruutmeetrine eramukrunt. Eelnõu päästaks ta maamaksu tasumisest, sest maksuvabastust saaks ta küsida nii enda kui ka abikaasa eest. Krundi suuruse avalikustas Ansip ise esmaspäeval riigikogu infotunnis.
Viimaste valimiste järel erakonnakaaslastele võidukalt lehvitanud valitsusjuht Andrus Ansip seisab nüüd silmitsi tõsise sisetüliga, sest IRLi soovitud nn koduomanike maamaksu kaotamise vastu on mitu mõjukat ja nimekat erakonnakaaslast, nende hulgas valitsuse tugevamaid ministreid Jürgen Ligi. Ansipil endal on Tartus 2400-ruutmeetrine eramukrunt. Eelnõu päästaks ta maamaksu tasumisest, sest maksuvabastust saaks ta küsida nii enda kui ka abikaasa eest. Krundi suuruse avalikustas Ansip ise esmaspäeval riigikogu infotunnis. Foto: Raigo Pajula

Mitu Reformierakonna nimekat liiget kahtleb tõsiselt, kas ikka on mõistlik vabastada eraisikud maamaksust nii, nagu soovitatakse IRLi pakutud eelnõus.

Kui iseloomustada hulga reformierakondlaste suhtumist eelnõusse, võib kasutada väljaütlemisi: jõukate majaomanike moosimine on tülgastav ja sotsiaalselt vale, konflikt eelnõu pooldajate ja vastaste vahel häirib tugevalt valitsuse ja riigikogu tööd, seaduseparanduse kõige teravam kriitik rahandusminister Jürgen Ligi võib seisukohtade pärast portfelli kaotada.

Kõige põhimõttelisem vaidlus käib selle üle, kas on mõistlik vabastada maksudest maa, mis teatavasti on piiratud ressurss. Kas ikka on mõistlik võtta maaomanikult vastutus ja kohustus oma kinnisasja hooldamise eest?

Tagasiteed ei ole?

Esmaspäeval kohtub riigikogu rahanduskomisjon omavalitsusliitude juhtidega, et rääkida selgeks kaduva maksutulu hüvitamise teema. Samal päeval koguneb koalitsiooninõukogu, kus maamaksuvabastuse eelnõu tõotab keskset kõneainet.

«Koalitsiooninõukogus vaatame seaduseelnõu seisu, kui eelnõu on tehniliselt sellises seisukorras, et võib edasi minna, siis läheme edasi,» ütles riigikogu Reformierakonna fraktsiooni juht Jaanus Tamkivi.

Ta sõnas, et eelnõu parandamine algab pealkirjast, sest «koduomanikul» pole juriidilist sis­u. Tamkivi märkis, et ta on üks nendest, kes ei pea õigeks maamaksu kaotamist, kuid kuna enamik erakonnast pooldab seda ideed, allub ta nende tahtele. «See läheb nii, tagasiteed ei ole, enamuse seisukoht on, et see võiks nii olla,» lausus Tamkivi.

IRLi eelnõu ütleb, et koduomanik saab linnas ja alevikus 1500 m2 ja maal kaks hektarit kodualust maad kasutada maamaksuvabalt. Ettepanek jõustuks 2013. aastast.

IRLi koduomanike eelnõuga on sedavõrd kiire, et sellele saab parandusettepanekuid esitada vaid tänaseni ehk reedeni, kuigi eelnõu esimene lugemine suures saalis oli alles teisipäeval.

Reformierakonna fraktsiooni liige Aivar Sõerd märkis, et tähtaeg on nii lühike, et fraktsioon ei jõua ettepanekuid esitada ja teeb seda menetluse käigus rahanduskomisjoni liikmete kaudu. Sõerdi märkused eelnõule on vähemasti kümme korda algtekstist pikemad. Ühes on Sõerd siiski kindel: koalitsioon on kokku leppinud, et kodualune maa tuleb maksust vabastada. Kuid nagu Sõerd märkis, on mõnikord põhimõtte elluviimise detailid otsustavama tähtsusega kui põhimõte ise.

Sõerd ütles, et eelnõu annab maksuvabastuse ka sellele pinnale, millelt saab üüritulu. Ta märkis, et lahendamata on vastuolu praeguste maamaksusoodustustega.

«Erakonnas on diskussioon, see pole halb, küsimused tuleb läbi arutada, sest seadus mõjutab väga paljusid inimesi,» lausus Sõerd. «See on rahandusministri valdkond, rahandusministrist ei saa selles küsimuses üle sõita.»

Minister Jürgen Ligi on märkused eelnõule esitanud nii rahandusministeeriumi ametlikus kirjas kui ka suuliselt esmaspäeval riigikogu ees. Rääkimata suletud uste taga peetud kõnelustest. «Mina allun riigikogule, oma fraktsioonile. Nemad võivad minu saata ära, kui ma nendega liiga palju tülitsen,» ütles Ligi esmaspäeval.

Fiktiivsed sissekirjutused

Ligi meelest saaks Tallinna maamaksu probleemi lahendada maksulae seadmisega. Ta osutas, et maksuvabastus toob kaasa fiktiivsete sissekirjutuste laine, kui mõne perekonna valduses on mitu kinnistust, siis leitakse igale neist püsielanik. Ligi sõnul on selline maksudest kõrvale hiilimine moraalitu ja seadusandja ei tohiks niisugust käitumist soodustada.

Ta viitas, et mõne valla nn kodualuse maa maksuvabastused on juba toonud kaasa nii muude maksude tõstmise kui ka fiktiivsed sissekirjutused.

Samal päeval riigikogu ees seisnud Reformierakonna esimees, valitsusjuht Andrus Ansip toetas koalitsioonipartneri eelnõu. Ansip kritiseeris Ligi seisukohta, et maksuvabastus tõstab kinnisvara hinda.

«Sellepärast, et 1500 ruutmeetrilt maamaks ära kaob, kindlasti ei muutu maa nii defitsiitseks, et noorel inimesel polegi seda maad enam võimalik osta. See on selge liialdus,» lausus Ansip.
Eelnõu märgatav toetaja on riigikogu liige Valdo Randpere, aga ka keskkonnaminister Keit Pentus. Mõlemad on Tallinna taustaga poliitikud.

«Muudatus toob elamumaa omanikele kaasa reaalse maksukoormuse vähenemise,» ütles Pentus Postimehele.

Eraisikute maamaksu kaotamise idee tõusis päevakorda 2007. aastal, kui Tallinna linnavalitsus tõstis maamaksu.

Et parteidistsipliin toimib eeskujulikult, hääletasid Reformierakonna liikmed kolmapäeval peaaegu üksmeelselt selle poolt, et eelnõu teisele lugemisele saata. Vaid üksikud jätsid hääletamata.

Vastaspoolel

Valdo Randpere

Reformierakond on võidelnud kodualuse maa maksust vabastamise eest viimased kolm aastat. Vähemalt üks põhjus selle teema tõstmiseks on olnud Tallinna maamaksu groteskne käsitlus. 2008. aastal tõstis Tallinn maksumäära 2,5-kordseks. Maamaksu kaotamine kodualuselt maalt on õige ja õiglane idee. See soosib kõiki koduomanikke.

Jürgen Ligi

Aga minu sisuline vastus on see, et kui riik maksab, siis maksab ju maksumaksja ja maksusüsteemi põhimõttelised kaalutlused lähtuvad sellest, et milline maksumaksja siis? Mina ütlen, et antud juhul peaks maksma see maksumaksja, kes valdab piiratud ressurssi.

Allikas: Riigikogu stenogramm

KOMMENTAAR

Agu Uudelepp
kommunikatsiooniekspert

Võrreldes Rahvaliidu, Keskerakonna, IRLi ja eriti Res Publicaga on Reformierakonnal olnud alati suurem ideoloogiline selgus. Praegu tuleneb nende probleem sellest, et need vähesed tõupuhtad liberaalid, kes erakonda on jäänud – näiteks Jürgen Ligi – tõdevad, et see, mida me teeme praeguse koalitsioonilepingu nimel, ei ole ju meie ideoloogiaga seotud.

Kodualuse maamaksu vabastus ei ole seotud liberalismiga, vaid on puhas sotsialism. Teiseks – Reformierakond on pikalt võimul olnud ja mängu tuleb puhas inimlik aspekt. Tony Blair on öelnud, et tipus saab olla umbes kümme aastat, aga seejärel läheb raskeks, sest selle aja jooksul oled sa solvanud liiga paljusid inimesi.

Ehk on olnud neid, keda nende arvates oleks pidanud edutama, aga edutatud on hoopis kedagi teist. On olnud inimesi, kes on olnud vale koha peal, kes on lahti lastud, aga inimene tunneb, et see pole olnud õige. Ühel hetkel ületavad solvujad kriitilise massi.

Sama fenomen on olnud mujal ka, mitte ainult Eestis. Reformierakond on esimesena olnud pikalt katkematult võimul ja hakkab tekkima selline hulk inimesi, kes rahulolematust välja näitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles