IRLi eelnõu avab tee maamaksu tõstmisele

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine keskkonnaminister Jaanus Tamkivi
Endine keskkonnaminister Jaanus Tamkivi Foto: Toomas Huik

Kui eraisikud saavad maamaksuvabastuse, võib valitsus teha uue korralise maa hindamise, mis toob kaasa enamikus piirkondades märgatava maksutõusu.

Valitsus on juba mitu aastat edasi lükanud korralist maahindamist, mis määrab maa hinna tehingute põhjal. Maahinnast omakorda sõltub maamaks.

«Koduomanike maamaksu vabastus avab tee uueks korraliseks maa hindamiseks, teeb selle valutumaks,» kommenteeris endine keskkonnaminister, riigikogu Reformierakonna fraktsiooni juht Jaanus Tamkivi.

Tamkivi märkis, et praegune olukord, kus kümme aastat pole maad hinnatud, on valitsusele ebamugav, uus hindamine tuleks teha, aga see omakorda toob kaasa maksutõusu. Tamkivi viitas, et kümne aastaga on olukord kinnisvaraturul paljudes kohtades täielikult muutunud: on palju piirkondi, kus 2001. aastal laiusid söötis põllumaad, aga praegu suurejoonelised kinnisvaraarendused. See omakorda tähendab, et nende alade maa hind on mitu korda tõusnud, kuid maamaksu tasutakse seal endiselt kunagise väheväärtusliku põllumaa hinna järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles