Nokia eitab Microsofti kava neid üle võtta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia tegevjuht Stephen Elop ja Microsofti tegevjuht Steve Ballmer.
Nokia tegevjuht Stephen Elop ja Microsofti tegevjuht Steve Ballmer. Foto: SCANPIX

Nokia kummutab kuulujutte, nagu oleks partnerlus Microsoftiga samm selle poole, et viimane nad lõpuks üle võtab.


Soome telefonivalmistaja aktsiad kukkusid pärast hiljutist kasumihoiatust 13 aasta rekordsügavusse.

Nokia sõnutsi on väited, nagu valmistuks Microsoft nende mobiiliäri üle võtma, «täiesti alusetud». Ka mõlema firma lähedalseisvad allikad kinnitasid, et sellist asja pole arutatud.

Võimaliku ülevõtmise spekulatsioonid muutusid väga valjuks pärast seda, kui Nokia aktsiad teisipäeval 18-protsendilise allasööstu sooritasid.

Eile hommikult kogunes veel 10 täiendava protsendi jagu kukkumist. Tulemuseks oli madalaim aktsiahind alates aaastast 1998.

Sellest viimasest august ronis aktsia aga päeva jooksul praktiliselt välja – sedamööda, kuidas Microsofti pakkumise jutud hoogu sisse said.

Nokia tegevjuht Steven Elop kinnitas eile hilisõhtul, et ülevõtmist arutatud ei ole.

Elop ütles Los Angelesi lähistel peetud tehnoloogiakonverentsil, et on täielikult keskendunud uute Microsoftil põhinevate telefonide kvaliteedi kindlustamisele.

Huvitava lisamärkusena ütles ta aga, et osa Nokia firmasisesest tehnoloogiast, näiteks navigeerimissüsteem Navteq, leiab tee ka konkureerivate tarnijate Microsoft-telefonidesse – selleks, et viimaste müüki edendada ja meelitada ligi arendajaid, kes praegu vorbivad rakendusi meelsamini Apple’i ja Google’i telefonidele.

«Meil tuleb rajada ökosüsteem. Meil on vaja suuremat haaret,» ütles Elop.

Mõned analüütikud ja blogijad on spekuleerinud, et partnerlus võib olla ülevõtmise eelkäija.

Pankurite sõnutsi võib Soome firma osutuda kergeks saagiks olukorras, kus viie viimase aastaga on kaotsi läinud ligi kolm neljandikku turuväärtusest.

Eilse börsipäeva lõpuks oli Nokia väärt 17,79 miljardit eurot.
Analüütikud hoiatavad, et aktsiate allakäik võib jätkuda, kuna kasumihoiatuse valguses on firma väljavaated sattunud senisest suurema küsimärgi alla.

Nick Jones Gartnerist ütles, et Nokia üleminek Windows Phone’i opsüsteemile on osutunud oodatust valulikumaks, kuna praeguste Symbian-nutifonide turuosa kärbub üha kiirenevas tempos.

«Kui sa asja surnuks kuulutad, siis on ostuhuvi tekitada väga raske,» ütles ta, viidates sellele, et Nokia üritab Symbiane edasi müüa pärast seda, kui teavitas avalikkust selle platvormi järk-järgulisest hinguseleminekust.

Nokia tahab tuua oma esimese Windows Phone’i turule käesoleva aasta lõpuks, kuid kogu tootevalik saab valmis alles 2012. aasta lõpu poole.

Nomura analüütik Stuart Jeffrey ütles, et kõige suuremat ohtu Nokiale kujutab endast Android-telefonide kiire pealetung odavamate nutifonide turul, mida varem valitses Nokia.

«Me usume, et keskmiste ja odavamate nutitelefonide turul on Nokia kaotused alles algamas,» ütles ta.

Lisaks probleemidele arenenud maailmas on Nokia rünnaku all ka arengumaades, kus ta traditsiooniliselt tugev on olnud. Nimelt ähvardavad neid seal odavad Hiina telefonid.

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles