Üks edulugu – Playtech: Iisraeli müüginutikus ja eestlaste tehniline taip lõid ühe edukaima IT-firma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ajakiri Director

Playtech kahekordistas käivet, Playtech loob Eestis kümneid uusi töökohti, Playtech: globaalne majanduslangus meid ei pidurdanud – viimase aasta pealkirjad meedias räägivad, et ühte edukaimasse Eesti IT-firma ekspordiajalukku kirjutatakse üha uusi võidukaid peatükke. Kuidas sinna jõuti, kirjutab Tanel Raig.

Playtech on noteeritud Londoni alternatiivbörsil ning suhtlus avalikkusega on seetõttu rangelt reglementeeritud. Ka Playtech Estonia juhi vastused käivad peakontori kontrollist läbi ning värvikaid lugusid Playtechi asutamisest ja võitlusest klientide eest ametlikest vastustest ei leia. Seetõttu tuli lisa otsida nii varem avaldatud materjalidest kui kirjutamata memuaaridest.

Ettevõtte asutamise kohta ei olegi kunagi midagi täpsemalt teada saadud. Eestis olid Playtechi loomise juures Rain Kivisik ja Lauri Kikerpill. Kivisikuga, kes on praeguseni Playtechi suuruselt kolmas aktsionär ja töötab ettevõttes tehnilise direktorina, ei ole ühelgi ajakirjanikul rääkida õnnestunud. Kikerpill on aga öelnud Playtechi sünni kohta lakooniliselt: olid inimesed, oli tellimus.

Praegu on Playtech Estoniat juhtimas soomlane Juha Olavi Korhonen. Ta sattus Eestisse juba 1990. aastate alguses, teenides Võrus kaitseväe instruktorina. Playtechis alustas ta tööd 2004. aastal, esmalt personalijuhina, seejärel personalidirektori ametikohal. Playtech Estoniat asus ta juhtima möödunud aasta märtsist, kui ettevõtte eelmine juht Rein Lemberpuu ettevõttest lahkus.

Korhonen ütleb, et ettevõte loodi 1999. aastal, kui online-mängude arenduse turul valitses kerge stagnatsiooniperiood. Arendus oli takerdunud ideedepuudusesse, mis oligi innovaatilise start-up-ettevõtte jaoks turule sisenemiseks soodne hetk. Ta lisab, et Playtech loodi tänu Iisraeli ja Eesti poole varasematele ärisidemetele ja koostööprojektidele. Kuna Kivisik ei ole ajakirjanikele kättesaadav, siis jääb otseallikast teada saamata, kuidas need kaks kohtusid ja leidsid, et neil on mõistlik hakata ühist äri ajama.

Mõlema poole eesotsas tunduvad olevat niivõrd erineva iseloomuga inimesed. Rain Kivisikku on peetud 14tunniste tööpäevadega tehnoloogiliseks visionääriks, kes igasugust meedia tähelepanu väldib ja kes veel mõnda aega tagasi sõitis ringi vana Saabiga. Iisraeli poolel tegutses aga ärimees Teddy Sagi, kes on seltskonnaajakirjanduse veergudel tihe külaline nii oma kirju ja pöörase mineviku kui ka üsna hiljutiste luksuslike kinnisvaraostude tõttu. Kuid see pealtnäha vastandlik kombinatsioon töötas suurepäraselt ja paari aasta jooksul sai Playtechist tõsine konkurent valdkonna suurimatele tegijatele. Korhoneni ütlusel oli see komplekt eestlaste tehnilisest nutikusest ja iisraellaste ärilisest visioonist.

Playtechi endine juht Rein Lemberpuu ütleb, et eestlased kohtusid iisraellastega ühel suurel online-mängude messil. Iisraeli mehed võeti partneriteks, kuna neil oli selles kiirelt arenevas valdkonnas müügikogemus olemas ja nad olid seal juba tugevalt esindatud.

Loe edasi suvisest Directorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles