Uue Maailma fänn Madle Lippus: arvan, et Eestis ei saada pehmetest väärtustest veel päris hästi aru

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ajakiri Director

Madle Lippus on tuntud kui Tallinnas Uue Maailma festivali peakorraldaja. Aga sisuliselt on ta Tallinna kõige põnevama linnaosa fänn ja organisaator, Uue Maailma Seltsi tegevjuht. Ta tunnistab, et seda tööd tehes tuleb leppida sellega, et vahel sa ei saagi teada, kui hea sa tegelikult oled.

Tegelikult on mul endal päris keeruline hinnata seda, kui hea ma olen oma töös olnud. Osalt on see nii meie ühiskonna omapära tõttu, sest siin Eestis peetakse oluliseks, et sinu töö tulemused oleksid selgelt mõõdetavad. Eestis oled sa edukas siis, kui saad alati müüginäitajad välja tuua. Sa oled tubli, kui saad öelda, et su kasum kasvas 200%. Või et sa ehitasid 47 maja.

Aga mul ei ole konkreetseid näitajaid, mida välja tuua. Nii et kas ma siis polegi justkui midagi teinud? Mind ennast on see probleem päris kõvasti painanud, ehkki praegu tundub, et olen sellest etapist üle saanud. Ma lepin sellega, et alati ei saagi väga otseselt öelda, mida ma teinud olen. Sest ühiskondlik mõju ongi väga raskesti mõõdetav. Oluline on, et tunne oleks selle tegemise juures hea, ja mitte ainult endal, vaid ka teistel. Ja siiani on see nii olnud.  

Ma arvan, et me ei saa Eestis pehmetest väärtustest veel päris hästi aru. Meil kehtib arusaam, et kõik peab algama numbritest. Loomulikult on ka see oluline, aga ma isiklikult arvan, et majanduse aluseks on kultuur, sotsiaalne kapital, usaldus. Sest hirmus keeruline on ajada äri keskkonnas, kus iga inimene on teisele hunt.

Ning pole vahet, kas me räägime firmast, linnast või riigist. Meil võib olla küll „Kalevipoeg“ ja me võime teada, et pooled meie vanaisadest-emadest küüditati Siberisse. Aga see teadmine üksi ei ole see, mis praegusi noori Eestis hoiaks. Küll aga hoiavad neid siin kaasaegsemad ühised väärtused, ühised viisid, kuidas midagi teha. Eestlaseks olemine ei saa olla mitte sõna, vaid ikka tunne.

Madle Lippuse lugu saad lugeda  suvisest Directorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles