Sven Mikser: poliitikas on hetki, kui ei käituta oma südametunnistuse järgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ajakiri Director

Poliitikas on ette tulnud ka olukordi, kus inimesed ei ole käitunud oma südametunnistuse järgi, vaid mingitel muudel ajenditel.

Üks näide sellest jääb 2003. aastasse, kui Keskerakond võttis Euroopa Liiduga liitumise suhtes eitava positsiooni. Ma olin Edgar Savisaare sellises otsuses pettunud. Samas ei olnud minu jaoks eriti suur üllatus, et Savisaar ohverdab rahvuslikud huvid häälte saamise nimel, kuna rahvaküsitlused näitasid, et toetus ELiga liitumisele oli suhteliselt madal. Nii et euroskeptiline hoiak ja 2003. aasta augustis erakonna kongressil vastu võetud ELi vastane deklaratsioon oli tema teadlik valik, hoolimata sellest, et paljud Keskerakonna liikmed osalesid ELi liitumisläbirääkimistel.

Minu ja mitmete teiste Keskerakonna liikmete otsus erakonnast lahkuda sündis pärast pikki arutelusid, see ei olnud emotsionaalne valik. Edgar Savisaarega pole mul pärast seda eriti kontakte olnud, kuid kindlasti ei vaadanud ta lahkujate peale hästi.

Sven Mikseri õppetundidest loe edasi suvisest Directorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles