May: Briti valitsus tahab EL-iga vabakaubandusala kaupadele (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit
Brexit Foto: NOEMI GAGO/SIPA/NOEMI GAGO/SIPA

Briti valitsus jõudis üksmeelele püüelda lahkumiskõnelustel Euroopa Liiduga kokkuleppe poole Brexiti-järgses Ühendkuningriigi ja EL-i vabakaubanduspiirkonnas kaupadele, teatas peaminister Theresa May reedel pärast maratonkõnelusi oma kabinetiga.

«Täna jõudis kabinet üksikasjalikes aruteludes kokkuleppele meie ühispositsioonis tulevaste läbirääkimiste kohta EL-iga,» ütles May pärast terve päeva kestnud nõupidamist peaministri maaresidentsis Chequersi mõisas.

«Järgmisel nädalal avaldame valge raamatu, mis avab üksikasjalikumalt selle, kuidas me võtame tagasi kontrolli oma raha, seaduste ja piiride üle,» lausus Briti valitsusjuht. «Nüüd peame üheskoos liikuma kiiresti edasi, et pidada meie ettepaneku üle EL-iga läbirääkimisi.»

Briti valitsuse ettepanekute järgi säilitaksid Suurbritannia ja EL Brexiti järel «ühised reeglid kaupadele, mille seas on põllumajandustooted ja toidukaubad» ning London nõustuks sõlmitavas lepingus «harmoniseerimise jätkumisega» ainult nende EL-i reeglitega, mis on vajalikud tõrgete vältimiseks osapoolte piiril.

Briti valitsus on lubanud, et Brexit ei too kaasa piirikontrolli taastamist Ühendkuningriiki kuuluva Põhja-Iirimaa ja EL-i liikme Iirimaa vahel.

Suurbritannia rakendab ettepaneku järgi «EL-i tariife ja kaubanduspoliitikat nii EL-ist Ühendkuningriiki kui ka vastassuunas liikuvatele kaupadele», nähtus dokumendist.

Selline kokkulepe kõrvaldaks vajaduse tollikontrollide järele Suurbritannia ja EL-i vahel, käsitledes neid ühendatud tolliruumina, ning annaks Suurbritanniale õiguse kehtestada kolmandatele riikidele omapoolseid tollipiiranguid ning sõlmida nendega kaubandusleppeid.

May nimetas seda «uueks ärisõbralikuks tollimudeliks», mis säilitab EL-ist lahkumise järel kõrged standardid, kuid lubab Suurbritannial «sõlmida uusi kaubandusleppeid üle kogu maailma».

Suurbritannia lõpetab ettepanekute järgi inimese vaba liikumise EL27-st, kuid pakub välja, et Briti ja EL-i kodanikud jätkaksid reisimist ning õppe- ja töökohtadele kandideerimist teineteise territooriumil.

Loodetav vabakaubandusala ja uus tollikokkulepe «hoiaksid ära tõrked poolte piiril ja tagaksid, et mõlemad pooled täidavad oma kohustusi Põhja-Iirimaa ja Iirimaa ees», nähtub dokumendist, millest ilmneb ka, et Suurbritannia lahkub EL-i ühisest põllumajandus- ja kalanduspoliitikast.

Suurbritannia loodab etendada «jõulist rolli» kaupu puudutavate reeglite aluseks olevate rahvusvaheliste standardite kujundamises ning Briti parlament saaks endale õiguse lükata tagasi mis tahes reeglid, tunnistades samal ajal selle «tagajärgi turuligipääsule, julgeolekukoostööle ja tõrgeteta piirile», seisis Briti valitsuse avaldatud dokumendis.

Teenuste sektoris, mis on Briti majanduses domineeriv ja kus «potentsiaalsed kauplemisvõimalused väljaspool EL-i on suurimad», säilitab London ettepaneku järgi regulatiivse paindlikkuse vastuseks ligipääsu piiramisele EL-i turgudele. London nõustub sellega, et Briti rahandusfirmad ei saa tulevikus EL-is enam vabalt tegutseda, kuid soovitab viia sisse korralduse, «mis säilitaks lõimitud turgude vastastikuse kasu ja kaitseks finantsstabiilsust».

Suurbritannia püüdleb kõnelustel EL-iga «ühise institutsionaalse raamistiku» poole, mis tõlgendaks ja kohaldaks poolte tulevasi suhteid, seisis dokumendis. «Seda teevad Ühendkuningriigis Ühendkuningriigi kohtud ja EL-is EL-i kohtud, arvestades EL-i pretsedendiõigust valdkondades, kus Ühendkuningriik jätkab ühiste reeglite rakendamist,» seisis dokumendis.

Ettepanekud tähendavad, et Briti valitsus loodab jätkata osaliselt EL-i ühisturul ning aktsepteerib mingis ulatuses EL-i kohtu jurisdiktsiooni, mille nn kõva Brexiti pooldajad Briti valitsuses ja võimuparteis on varem välistanud.

Briti valitsus leppis kokku ka ettevalmistuste hoogustamises juhuks, kui kõnelused EL-iga nurjuvad ja riik lahkub ühendusest leppeta.

Suurbritannia EL-ist lahkumise tähtaeg on 2019. aasta märts, kuid May valitsus ei olnud enne reedet suutnud kokku leppida, mis täpselt peaks lahkumisleppes seisma. Avalikkuses ei ole üksmeelt, kuivõrd peaks Suurbritannia jääma seotuks EL-i reeglitega.

Briti peaministri jaoks on oma lõhenenud valitsuskabinetis ühispositsiooni kujundamine ainult üks osa keerukast Brexiti protsessist. Palju raskem on May jaoks kokkuleppele jõudmine Brüsseliga, mis on manitsenud Briti valitsust korduvalt oma ootusi vähendama.

Brittide viivitamise tõttu on EL-i liidrid hakanud kannatust kaotama ja tehakse ettevalmistusi juhuks, kui kokkulepet ei sünnigi. Ettevõtted hoiatavad üha häälekamalt töökohti ja investeeringuid ähvardavate ohtude eest.

EL-i pealäbirääkija lahkumiskõnelustel Michel Barnier ütles varem reedel, et 27 liikmesriiki on valmis kohandama oma seisukohti lahutustingimustes, kui Suurbritannia enda omi võtmeküsimustes muudab.

«Me oleme valmis, mina olen valmis kohandama oma pakkumist, kui UK punased jooned muutuvad,» ütles Barnier.

May pidas enne Chequersi istungit nõu Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuskiga.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles