Rahandusministeerium: inflatsioon aeglustub lähikuudel (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandsuministeeriumi analüütik leiab, et transporditeenuste odavnemine pidurdab teenuste hinnatõusu. Küll aga on see atõusvate kütustehindade taustal pigem ajutine.
Rahandsuministeeriumi analüütik leiab, et transporditeenuste odavnemine pidurdab teenuste hinnatõusu. Küll aga on see atõusvate kütustehindade taustal pigem ajutine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Rahandusministeeriumi eelarvepoliitika osakonna analüütiku Kristjan Pungase sõnul aeglustub inflatsioon lähikuudel mulluse aktsiisitõusu võrdlusbaasis avaldumise tõttu.

«Juuni neljaprotsendiline inflatsioon ületab rahandusministeeriumi kevadist prognoosi eelkõige oodatust kõrgemate energia ehk kütuse ja elektri hindade tõttu,» selgitas Kristjan Pungas pressiteate vahendusel. «Juuni inflatsioon jääb aasta kõrgeimaks ning lähikuudel võib oodata inflatsiooni aeglustumist eelkõige maksumeetmete panuse vähenemise tõttu, kuna juulis-augustis taandub välja aastatagune lahja alkoholi aktsiisimäära tõus.»

Tõusnud energiahindade tõttu kujunes hinnatõus nii Eestisl kui ka euroalal selle aasta kõrgeimaks. «Lisaks kõrgetele naftahindadele võimendas energiahindade tõusu meil elektri märkimisväärne kallinemine,» märkis Pungas ja lisas, et kui tavaliselt püsib kevad-suvekuudel elektri börsihind hooajalistel põhjustel madalana, siis sel aastal on soojad ja kuivad ilmad Põhjamaades, süsinikdioksiidi kvootide kallinemine ning osalt ka elektrijaamade hooldus toonud kaasa kõrgema börsihinna.

Analüütiku sõnul olid naftahinnad juunis pea 60 protsenti kõrgemad kui aasta tagasi, mille tõttu kiirenes mootorikütuse hinnatõus 17 protsendini. «Kuigi naftahinnad on tõusutrendil alates möödunud aasta suvest, ei ole see kaasa toonud kaugkütte kallinemist. Oma osa on siin gaasi asemel soodsamate kütteallikate nagu puitkütuse ja jäätmete suurenenud kasutamisel soojuse tootmisel,» tõi ta näitena.

«Teenuste hinnatõus kiirenes kolme protsendini, mis on erinevalt varasematest kuudest paremini kooskõlas palgaarengutega,» rääkis Pungas. Teenuste hinnatõusu pidurdab tema sõnul aga transporditeenuste odavnemine, mis tõusvate kütusehindade taustal on pigem ajutine ning administratiivne meede tasuta lasteaialõuna näol. «Juulist mõjutab transporditeenuseid tasuta bussiühenduste käivitumine osadel maakonnaliinidel.»

Tarbijahinnaindeks tõusis juunis aastaga neli protsenti ja võrreldes maiga 0,9 protsenti; viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus eelmise aasta sama kuuga võrreldes üle nelja protsendi 2017. aasta novembris, mil muutus oli 4,2 protsenti, teatas statistikaamet reedel.

Kaubad olid 2017. aasta juuniga võrreldes 4,1 protsenti ja teenused 3,9 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuniga võrreldes tõusnud 11,2 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,1 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles