Soome uued ID-kaardid pälvisid rassismivastaste pahameele

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrikast pärit immigrandid.
Aafrikast pärit immigrandid. Foto: SCANPIX

Euroopa rassismivastased arvustasid teravalt Soomet, mis hakkas tänasest sünnijärgsetele kodanikele väljastama erksiniseid ning välismaalastele pruune ID-kaarte.


Ka varem olid soomlastele ja välismaalastele väljastatud ID-kaardid erinevad, kuid mitte nii silmatorkavalt. Senini olid soomlaste ID-kaardid helesinised ning välismaalaste omad heleroosad, vahendab EUobserver.

«Me tahtsime muuta värvid politseile lihtsamaks, kergendada meeldejätmist ja eristamist, mis ei ole reisidokument,» selgitas Ismo Parviainen Soome politseist. Täiskasvanud soomlased saavad nimelt kasutada ELis oma Soome ID-kaarti reisidokumendina, välismaalased aga mitte.

«Kas sinine viitab soomlaste stereotüüpsele silmavärvile ja pruun välismaalaste nahavärviline?» küsis Brüsselis paikneva Euroopa Rassismivastase Võrgustiku juht Michael Pivot. «Kuna kasutada on nii palju värve, siis selline valik kahtlemata tõstatab küsimusi.»

«See tekitab tõenäoliselt ootamatut diskrimineerimist teistel elualadel nagu ligipääs teenustele: inimesed peavad näitama oma pruuni ID-kaarti, kui nad võib-olla ei taha oma välismaalase staatust teatavaks teha,» lisas ta.

Euroopa Komisjon ütles, et ID-kaartidega seonduva üle ELil pädevust pole. Seega saavad liikmesriigid ise vabalt otsustada, kuidas nende ID-kaardid välja näevad.

Soome ID-kaartide uut välimust saab näha siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles