Segadus Brexiti üle on ettevõtetel harja punaseks ajanud

Karel Kranich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia ja Euroopa Liidu lipud.
Suurbritannia ja Euroopa Liidu lipud. Foto: Niall Carson / PA Wire/PA Images

Seisak Brexiti küsimuste üle on mitmed ettevõtted pannud kahtlema, kas peatada riiki investeeringud.

Suurbritannia ettevõtted on murdepunkti äärel, sest riigis valitseb teadmatus. Keegi ei tea, milline äriõhkkond pärast Brexitit riigis valitsema hakkab, mille tõttu on ettevõtted aina enam hakanud aeglustama investeeringuid saareriigis.

Ärikindlus ja investeerimisplaanid jätkuvad allakäiguteed seni, kuni Ühendkuningriikide peaminister Theresa May lõpetab ära nääklemise oma kabinetis ning esitab kindla ja praktilise selguse Suurbritannia edasiste plaanide üle pärast Euroopa Liidust lahkumist. Briti kaubandus- ja tööstukoja (BCC) sõnul on Theresa May juhtimisel suudetud selgus leida ainult kahes valdkonnas 23-st. Nendeks on mobiiltelefonide rändlustasud ja tariifid.

BCC direktor Adam Marshall sõnul on aeg otsuste tegemiseks möödapääsmatult otsakorral. «Vähem kui üheksa kuud on päevani, mil jõuab kohale Brexiti päev. Me oleme küll veidi lähemal, kui päev pärast referendumit ettevõtetele vastuste andmisega, kuid olukord pole hea.»

Briti peaministrit süüdistatakse veel ka oma enda erakonnasiseste lahkhelide tekitamises, mille tõttu pole erakond leidnud konsensust plaani üle, mis sätestaks tulevikusuhted Euroopa Liiduga.

Ettevõtted ähvardavad lahkuda

Juunis ähvardasid Airbus SE (lennukite valmistamisega tegelev ettevõte) ja BMW AG (autode ja mootorrataste tootja) tagasi tõmmata investeeringud Suurbritanniast. Nemad olid esimesed suured ettevõtted, kes näitasid avalikult oma nördimust Brexiti hämarate tulevikuplaanide kohta. Sellele avaldusele reageerisid ka välisminister Boris Johnson ja terviseminister Jeremy Hunt, mille peale mõlemad mehed ütlesid, et ettevõtted ei peaks avalikult meedias oma vimma välja näitama. Hunti sõnul oli Airbusi väljaöeldu «täielikult sobimatu». Johnsonit tsiteeriti Briti meedias lausa ebatsensuursete väljaütlemiste tõttu.

Marshall aga vastas ministritele seepeale, et ettevõtetel on täielik õigus öelda välja asju, mis puudutavad miljoneid inimesi ja nende endi firmade konkurentsivõimet. Eriti olukorras, mil ettevõtjate küsimused pole vastuseid saanud.

Allikas: bloomberg.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles