ELi järgmised USA-vastased tariifid ohustavad ka ketšupit (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinzi ketšup
Heinzi ketšup Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

Euroopa Liit (EL) võib oma autotööstuse vastu suunatud USA kehtestatavatele tariifidele vastukaaluks võtta sihikule Ameerika päritolu laialt kasutusel olevad majapidamiskaubad.

Tariifid Harley-Davidsoni mootorratastele ja Ameerika viskile oli vaid ELi esimene vastukäik USA kehtestatud kaubandustariifidele – nüüd on EL võtnud sihikule Ameerika päritolu laiatarbekaubad, vahendab Financial Times.

ELi ametnike sõnul on ketšup vaid üks kaheteistkümnest laiatarbekaubast, mis on pandud kokku 18 miljardit dollarit maksma minevate ELi vastusanktsioonide nimistusse, mida Euroopa Komisjon on asunud ette valmistama vastusena Trumpi ähvardusele kehtestada lähikuudel kaitsetollid Euroopa autotööstusele.

Ketšupi kõrval tabavad ELi tariifid tõenäoliselt ka Ameerika päritolu külmutatud kala, rosinaid, reisikohvreid ja ka tavalisi plaastreid. Tegemist oleks vastulöögiga Trumpi poolt ELi autotööstusele kavandatava 20-protsendilise imporditariifiga. Väidetavalt on täna USA autotööstus ebavõrdses olukorras ja USA-l tekkis 2017. aasta eelarves seetõttu 151 miljardi dollari suurune kaubanduspuudujääk.

Trump alustas kaubandussõda EL-iga imporditariifidega terasele ja alumiiniumile. EL vastas sellega omapoolsete tariifidega Harley-Davidsoni mootorratastele ning Ameerika viskile. Nüüd üles kerkinud autotööstusevastased USA tariifid läheks EL-ile maksma 58 miljardit eurot.

Küll aga ei ole päris kindel, et kas uute tariifide nimistusse pandud kaubad tõesti tooks kaasa loodetud mõju, sest näiteks maailmatuntud Heinzi ketšupi tootjal, Pittsburgis peakontorit omaval Kraft Heinzil on juba terve hulk tootmisüksusi ka Euroopas. Ettevõtte pressiesindaja sõnul on kõik Euroopas müüdav ketšup ka Euroopas toodetud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles