Ettevõtete omanduse üle peetakse endiselt arvet kroonides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kroonid
Kroonid Foto: Raigo Pajula

Vaid 14 protsenti Eesti Väärtpaberikeskuses registreeritud ettevõttest on oma kapitali eurodesse konverteerinud.

Tänaseks on 6613-st Eesti väärtpaberikeskuses registreeritud ettevõttest 921 konverteerinud oma kapitali eurodesse, kirjutab investmentor.ee.

Kuigi seadusega ei ole kapitali konverteerimisele kehtestanud lõpptähtaega, tasub kapitali ümbervormistamine peatselt ette võtta, sest alates 1. jaanuarist 2012 ei ole äriregistris enam võimalik vormistada põhikirja- või kapitalimuudatusi kroonides.

Automaatselt ettevõtete aktsia ja osakapitali eurodesse ei konverteerita, iga ettevõte peab õigusaktides sätestatud nõudeid arvestades ise valima sobiva viisi ning võtma vastu ümberregistreerimiseks vajalikud otsused ja vormistama dokumendid.

Kapitalimuudatuste registreerimiseks peavad väärtpaberikeskuses registreeritud ettevõtted vastu võtma ümberregistreerimiseks vajalikud otsused ja vormistama vastavad dokumendid.

Kapitalimuudatuse jõustumiseks tuleb ettevõttel vormistada muudatused ka äriregistris. Alles seejärel teeb Eesti väärtpaberikeskus lõpliku kande väärtpaberite keskregistris.

Kuigi väärtpaberikeskus vormistab kapitalimuudatuse viie tööpäeva jooksul ja kiirmenetluse puhul ühe päevaga, võib kogu muudatustega kaasnev protsess koos ettevõttesisese ja omanikevahelise menetlusega kujuneda üsna ajamahukaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles