Hiina hoiatas, et Trump alustas ajaloo suurima kaubandussõja ja maksab selle eest (6)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubasadam Hiinas.
Kaubasadam Hiinas. Foto: Sipa Asia / Sipa Asia/Sipa USA

Reedel kehtima hakanud USA imporditollid Hiina kaupadele on vihastanud Pekingi välja ning viimane hoiatas, et see ei jää karistamata.

Hiina kaubandusministeerium süüdistas oma reedeses avalduses Ühendriike «tüüpilises kiusamises» ning lubas oma rahvuslike huvide kaitseks välja astuda ja tagasi lüüa. «USA rikkus WTO reegleid ja alustas ajaloo suurima kaubandussõja,» ütles ministeerium oma teates.

Hiina ei täpsustanud küll, mida nad tollide vastu ette võtavad, kuid on korduvalt lubanud kehtestada samaväärsed tollid USA põllumajandustoodetele, autotoodangule ja mereandidele. Reedel USAs jõustuma hakanud tollid panevad 25-protsendise maksu alla Hiinast imporditud autoosad, kodutehnika ja tööstusliku tehnika.

USA ja Hiina on kaks maailma suurimat majandust ning vastastiku tollide kehtestamine kahjustab tõenäoliselt mõlema majandust ning annab tunda ka ülejäänud maailmas. Ökonomistide sõnul on võmalik suurem kahju siiski veel ära hoida, kui mõlemad osapooled lõpetavad edasiste meetmete kehtestamise.

Trump on lubanud aga Pekingile veelgi karmimaid karistusi, ähvardades kuni 500 miljardi dollarini ulatuvate tollidega. Tema sõnul peab Hiina lõpetama USA intellektuaalse vara ja tehnoloogiasaladuste varguse, mida Hiina eitab.

Trump on samal ajal kehtestanud ka 25-protsendise terase- ja alumiiniumitolli Kanadale, Mehhikole, Jaapanile ja Euroopa Liidule ning lubanud täiendavaid tolle ka Euroopa autotööstusele. Saksamaa liidukantsler Angela Merkel hoiatas sellel nädalal, et tollid autotööstusele tooks kaubandussõja ka Euroopa Liiduga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles