Amet: Eestisse pole kolibakteriga kurke toodud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgid ühel Hamburgi turul.
Kurgid ühel Hamburgi turul. Foto: SCANPIX

Eesti veterinaar- ja toiduamet kinnitas täna taas, et meie turule pole Hispaaniast kolibakteriga kurke toodud. Samuti ei järgi meie võimud Soome kolleegide eeskuju, kes soovitasid rahval kurkidest hoiduda.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on hulgimüüjad ametile kinnitanud, et Hispaania piirkondadest, kust saastunud kurgid pärit, pole Eestisse köögivilju toodud.

Kalda oli juba kursis ka Soome toiduohutusameti (Evira) soovitusega vältida Hispaanias kasvatatud kurke. «Evira soovitab vältida Hispaaniast pärit kurke. Soome kauplustes pole sel aastaajal enam Hispaania kurke müügil, kuid kuna soomlased reisivad palju, siis on soovitus endiselt jõus,» ütles Evira osakonnajuhataja Tuula Honkanen-Buzalski MTV3-le.

Soomlaste eeskuju Eesti ametnikud aga järgima ei tõtta. Sarnast soovitust kurkidest igal pool hoiduda ei saa veterinaar- ja toiduamet Kalda sõnul andagi, samuti pole selleks praegu vajadust. Kinnitatud andmetel on saastunud kurgid jõudnud vaid Saksamaale ja Taani.

Ometi võis täna online-meediast lugeda, et kolibakteriga kurke oli veel Tšehhi poodides ning spetsiaalse kontrollreidi poodidesse on korraldanud ka Austria.

Kalda pidas ainukeseks eestlaste jaoks relevantseks soovituseks seda, et Põhja-Saksamaale reisivatel inimestel tuleks vältida tooreste köögiviljade söömist. Eestis viibivatel inimestel tuleks kurkide ja muude viljade söömisel lähtuda talupojatarkusest, et otse põllult ei maksa midagi suhu pista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles