Taani majandusminister tahab Danskelt läbi Eesti pestud raha ära võtta (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Bank.
Danske Bank. Foto: Tairo Lutter

Taani majandusminister Rasmus Jarlov tahab teada saada, kui palju teenis Danske Bank Eesti harus toimunud rahapesu pealt, et see raha konfiskeerida.

«Ilmselgelt ei ole rahuldav olukord, kus rahapesu pealt teenitud suured summad jäävad panga kätte. See riivab minu ja kõigi teiste õiglustunnet,» ütles Jarlov ja lisas, et Taani alustab Danske suhtes uut uurimist. Nimelt tuli teisipäeval ilmsiks, et läbi Eesti haru pestud raha hulk võib olla tegelikult palju suurem, kui seni arvati, kirjutab Bloomberg.

Kui algselt arvati, et pestud raha summaks on 3,3 miljardit eurot, siis värskete andmete järgi võib see summa ulatuda hoopis 7,1 miljardi euroni. Aktsiaturud ei võtnud teisipäeval välja tulnud infot kuigi hästi vastu ja panga aktsia läks langusesse.

Eesti finantsinspektsioon kontrollis Danske Banki Eesti haru 2014. aastal, mille käigus tuvastas pikaajalised ja süsteemsed rahapesu tõkestamise normide rikkumised. 2015. aasta augustis lahkus oma kohalt Danske Eesti haru kauaaegne juht Aivar Rehe, seda eeskätt tehingute pärast, mida tehti Eesti filiaalis aastatel 2011–2014 ja millel on rahapesukahtlus.

Taani finantsjärelevalve teatas möödunud aastal, et pangal on rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamisel olulisi puudujääke ning esitas sellele süüdistuse Eesti haru rahapesuohtude ebapiisavas jälgimises.

Möödunud aasta septembris teatas Danske Bank, et on laiendanud oma Eesti filiaali klientide ja ülekannete uurimist vahemikus 2007 kuni 2015. Uurimist määrati juhtima Taani luureagentuuri endine juht Jens Madsen.

Oktoobris võttis Pariisi esimese astme kohus uurimise alla võimaliku rahapesu juhtumi Danske Banki Eesti filiaalis vahemikus 2008 kuni 2011. Taani ärilehe Berlingske andmeil on Prantsuse uurimine seotud Vene advokaadi Sergei Magnitski juhtumiga.

Taani finantsjärelevalve teatas 3. mail, et ei karista Danske Banki Eesti filiaali kaudu rahapesu võimaldamise eest, kuid tegi pangale kaheksa ettekirjutust ja kaheksa noomitust. Ettekirjutustega nõuti peamiselt sisekontrolli suurendamist ja reeglitest kinni pidamise tagamist. Samuti märkis finantsjärelevalve, et pangal tuleb tulevikus inspektsiooni endaga korrektsemalt suhelda.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles