Hiina kiusab Vietnami naftapuurijaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vietnami lipp.
Vietnami lipp. Foto: SCANPIX

Suhted Hiina ja Vietnami vahel keerasid nädalavahetusel pingeliseks, tüliküsimuseks on naftarikas Lõuna-Hiina meri.

Riiklik nafta- ja gaasimonopol PetroVietnam teatas eile, et Hiina on saboteerinud Vietnami naftapuurimisaluseid.

«Sel ajal, kui me teostame seismilisi uuringuid ja puurimisi, lendavad meie peade kohal Hiina lennukid ja jälgivad meie tegevust. Hiinlased ahistavad meie laevu ja on isegi lõiganud läbi meie kaableid,» ütles PetroVietnami juhatuse liige Do Van Hau.

Lisaks Hiinale ja Vietnamile nõuavad Lõuna-Hiina merd osaliselt või tervikuna endale ka Brunei, Malaisia, Filipiinid ja Taiwan.

Üldiselt arvatakse, et Lõuna-Hiina meri peidab endas tohutuid nafta- ja gaasivarusid. Ühtlasi on meres, mida läbivad võtmelise tähtsusega kaubandusmarsruudid, ka rikkalikud kalavarud.

PetroVietnami teatel lähenesid ühele nende alustest eile Hiina kaatrid, lõigates tahtlikult läbi uuringutes kasutatava kaabli, mis oli kaitseks laevaliikluse eest 30 meetri sügavusse langetatud.

PetroVietnam teeb koostööd mitmete rahvusvaheliste naftafirmade, muugulgas ExxonMobili ja Chevroniga, uurimaks ja arendamaks naftamaardlaid väidetavalt Vietnamile kuuluvas Lõuna-Hiina mere osas.

Austraalia kaitseakadeemia Lõuna-Hiina mere ekspert Carl Thayer ütles, et ülalmainitud intsident kujutab endast uut taset Hiina agressioonis Vietnami vastu.

«Hiina kindlustab selliste jultunud võtetega oma õigusi ja neil on selleks merel ka vajalik ülekaal,» ütles ta.

Möödunud neljapäeval kihutasid PetroVietnamile kuuluva seismiliste uuringute laeva Binh Minh 2 lähedalt mööda kolm Hiina partull-laeva, kahjustades mitut kaablit.

Vahejuhtum leidis aset 120 meremiili kaugusel Vietnami Phu Yeni provintsi rannikust, vetes, mida nimetavad enda omaks nii Hiina kui Vietnam.

Hiina arreteerib regulaarselt Vietnami kalamehi, kes vaidlusalustes vetes tegutsevad. Kokkupõrkeid Hiina patrull-laevade ja Vietnami naftapuurijate vahel ei ole aga viimastel aastatel esinenud.

Märtsis ründasid Hiina patrullid samal kombel Filipiinide alust.

Julgeolekuekspertide sõnutsi on Kagu-Aasias juba käimas võidurelvastumine, nii Singapur, Malaisia, Vietnam kui Tai on asunud tugevdama oma maa- ja merevägesid, tellides fregatte, hävituslennukeid ja allveelaevu.

Financial Timesi kommentarisoovidele pole vastanud ei Hiina välis- ega kaitseministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles