Vene pangad ihuvad hammast Ida-Euroopale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VTB Banki juht Andrei Kostin.
VTB Banki juht Andrei Kostin. Foto: SCANPIX

Vene pangad valmistuvad ülevõtmisteks nii Ida- kui Kesk-Euroopas, kasutades ära Lääne omanike nõrkust finantskriisi kiiluvees.

Venemaa suuruselt teise panga VTB tegevjuht Andrei Kostin ütles Financial Timesile, et võtab ülevõtmistel eeskuju näiteks  Santanderist ja Citigroupist. «Üldiselt on meie eesmärgiks sisekasv, kuid kui tulevad head võimalused, siis me ostame,» ütles ta.

Kui Kostin Lääne-Euroopasse laienemist mõistlikuks ei pea, siis Venemaa juhtpank Sberbank on juba kaalunud tehinguid Austrias. Sinna meelitab neid tõsiasi, et austerlastel on Ida-Euroopas palju tütarettevõtteid.

Analüütikud usuvad, et Austria pankade kapitaliseis on üks Euroopa halvemaid ja et paljud neist võivad juunikuistes stressitestides põruda.

Paljud Ida-Euroopa pangad kuuluvad Lääne-Euroopa emapankadele, mis finantskriisis tugevasti räsida said.

Sberbank, mis kinnitas aprillis oma huvi Austria Volksbank Internationali ostmise vastu, tõi hiljuti oma juhatusse endise Itaalia UniCrediti juhi Alessandro Profumo.

UniCredit on Ida-Euroopas juhtiv tegija.

Profumo uurib hoolikalt Sberbanki võimalusi üle kogu Ida-Euroopa, lähedalseisvate allikate sõnutsi on eriliselt silm peal Baltimaade ja Kasahstani varadel.

Sberbank on täis indu Austriat hüppelauana kasutada. Lisaks Volksbankile on allikate andmetel uuritud ka kapitalisüsti tegemise võimalust Raiffeisen Bank Internationali, kuigi Austria pank ütles, et võib sellise tehingu blokeerida.

Sõltumatu Vene reitinguagentuuri RusRatingu juht Richard Hainsworth hoiatas, et Sberbanki ülevõtmised võivad venima hakata.

«Iga otsus vajaks Vene valitsuse heakskiitu, see oleks pikk bürokraatlik protsess,» ütles ta. «Aga ühel päeval võib see teoks saada küll.»

Sberbank ja VTB, mille aktsiate kontrollpakid on Vene valitsuse käes, mõistavad, et riigi ajaloost tulenevalt oleks laienemine teatud Ida-Euroopa osadesse, eriti Poolasse, poliitiliselt keerukas.

Mitmed Poola pangad kuuluvad kriisiohvritele, näitena võib üles lugeda Belgia KBC, Hollandi ING ja Portugali BCP Millenniumi.

Regulaatorite korraldusel müüs Allied Irish oma Poola äri mullu Santanderile.

Analüütikute hinnangul peaksid Ida-Euroopa pangad tänavu jõuliselt taastuma, laenukasv peaks tulema 15 protsenti, kasumid tõotavad tõusta tagasi kriisieelsetele tasemetele.

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles