Karjäär IT-sektoris? Vaata järele, milliseid erialasid õppida!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tartu Kutsehariduskeskus

Samuti nagu paber ja pliiats hakkavad koolitundidest kaduma, on ka töömaailmas üha enam ameteid ja ülesandeid, mida tuleb täita arvuti abil. IT on igal pool, kuid ka IT-sektoris on märgatav spetsialiseerumine ning ühe patsiga poisi asemel toimetavad antud valdkonnas erinevate oskuste ja ülesannetega inimesed. Karjäär IT-alal on paljutõotav ning seetõttu on Tartu Kutsehariduskeskusel pakkuda Sulle mitmeid valikuid – vaata järele ja leia endale sobivaim!

IT-süsteemide nooremspetsialist on laiapõhjaline eriala, mille omandanud spetsialist oskab ehitada ja hallata arvutivõrke, ta on kursis erinevate operatsioonisüsteemidega, tunneb rakendusservereid ja –tarkvara ning skriptimisvahendeid. Maakeeli öeldes tähendab see, et IT-süsteemide spetsialisti ülesanne on panna erinevad seadmed omavahel võrgu kaudu suhtlema ning teha sellega inimeste töö kontorites ja ettevõtetes mugavamaks.

Kui arvutisüsteemid toimivad tõrgeteta, siis on töö tehtud hästi ja inimesed isegi ei tea, kes on töö taga. Kui aga midagi juhtub, on häiritud kolleegid ukse taga ootel ning siis aitab oskus stressiolukorras rahulikuks jääda või sõbralik huumorimeel. Igale  IT-spetsialistile kulub ära süsteemne mõtlemine, analüüsivõime ning tehniline taip.

Noorema tarkvaraarendaja põhitöö on tarkvara lähtekoodi kirjutamine ja tehniliste lahenduste loomine, olgu selleks siis mõni veebileht, andmebaas, mobiiliäpp või spetsiifilisem lahendus. Kindel on, et tarkvaraarendus on üks kiiremini arenevaid valdkondi kogu maailmas ning head tarkvaraarendajad on kõrgelt hinnatud. Selleks, et saada spetsialistiks, kelle palgatase algab Eesti keskmisest, on vaja heal tasemel osata vähemalt ühte programmeerimiskeelt, tunda operatsioonisüsteeme ning süsteemide integreerimist, testimist ja dokumentatsiooni koostamist. Edu saadab teravaid pliiatseid, kes tänapäeva infotehnoloogia abil kõikvõimalike valdkondade probleeme suudavad lahendada – alates idufirmadest lõpetades suurkorporatsioonidega.

Vaid hea tarkvaraga tänapäeval edu ei saavuta, sest konkurentsitihedas maailmas hindavad kodulehtede, e-keskkondade ning muude rakenduste kliendid ja kasutajad eeskätt mugavust. IT-lahendused peavad olema lihtsad ja loogilised kasutada ning selleks, et arendusprotsessi läbi kliendi silmade näha, asub tööle kasutajakogemuse disaini nooremspetsialist. Ta uurib välja, mis oleks kasutaja jaoks parim lahendus ning analüüsib, milliseid probleeme võib veebilehte või mobiiliäppi kasutades tekkida. Selle info saamiseks tuleb kasutajatega suhelda ning loodavaid lahendusi testida.

Kuigi see kõik paistab lihtne, peab kasutajakogemuse disainer teadma ja oskama nii IT-tehnoloogiaid kui ka tootearendust, olema loova natuuriga ning tundma tarbijate psühholoogiat ja käitumismustreid, et lõpuks näha arendusprotsessi nii suures pildis kui märgata ka selle väiksemaid detaile. Lisaks peab ta olema veel hea meeskonnatöötaja ning suhtleja, kes toob kokku erinevaid osapooli. Nimetatud mitmekülgsete oskuste tasuks on aga põnevad projektid ning pidevalt kasvav nõudlus spetsialistide järele.

Süsteemiadministraator on spetsialist, kes loob IT- süsteeme ning tagab nende süsteemide töökindluse ja kasutatavuse. Ta oskab planeerida ja üles ehitada arvutisüsteeme, installeerida andmebaase ja uuendada programme,  varundada andmeid ning ennetada turvaauke. Tartu Kutsehariduskeskuses saab süsteemiadministraatori erialale õppima tulla vaid eelneva IT-haridusega või vähemalt 5 aastase töökogemusega IT-spetsialist. Tegu on 5. taseme õppega, mille lõppedes saab sooritada IT akadeemiate (Microsofti, CISCO, Mikrotiki võrguakadeemia) eksameid.

Süsteemiadministraatori karjäär on perspektiivikas valik, sest nii olemasolevate süsteemide töö hoidmiseks ja parendamiseks kui ka uute arendamiseks on vaja tegijaid. Mida rohkem on arvutisüsteeme, seda enam vajatakse süsteemiadministraatoreid.

Omamoodi arvutisüsteemid, mida ehitada, programmeerida, seadistada ja hooldada on ka tootmis- ja teenindusettevõtetes ning isegi ka kodudes. Mehhatroonik on spetsialist, kes oskab erinevaid tööstusseadmeid programmeerida ningn eed omavahel suhtlema ja tööle panna. Ka neid oskusi läheb vaja üha laiemalt, sest tootmisliinidele lisaks juhivad erinevad seadmed meie läbipääsu- ja turvasüsteeme, panevad tööle kütte- ja ventilatsiooniseadmeid ning lahendavad muid ülesandeid, mis lihtsustavad meie elu. Mehhatroonik mõistab peale programmeerimise veel ka automaatikat, elektroonikat ja mehhaanikat ning on seetõttu nõutud spetsialist väga paljudes ettevõtetes. See on tulevikueriala, mida tasub kindlasti õppida!

Tartu Kutsehariduskeskuse poolt pakutavate IT-erialadega saad lähemalt tutvuda siin.

Copy
Tagasi üles