Egiptuse turismi mustad päevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Haitham Oscar ja ta abiline ilmuvad oma poekese ette Kairo ajaloolisel Khan El Khalili turul ja tõmbavad teatraalsete liigutustega tähelepanu sinna välja pandud kõhutantsu kostüümidele.


«Korea? Kas te olete Koreast? Mul on väikesi numbreid ka. Tulge sisse, tulge proovige,» üritab Oscar võita väikese naisterahvastest koosneva turistidesalga tähelepanu, kes tagasi vaatamata mööda kiirustavad.

Nagu paljud egiptlased, kelle elatis on otseses sõltuvuses turismindusest, on ka Oscar pidanud olema tunnistajaks oma sissetulekute kokkuvarisemisele.

President Hosni Mubaraki kukutamisele eelnenud tohutud protestid ja sellele järgnenud poliitiline peataolek on tänavusele turismihooajale sisuliselt surmahoobi andnud, maikuised telekaadrid leekides kirikutest ning moslemite ja kristlaste vahelistest konfliktidest on toonud kaasa järjekordse puhkusereiside tühistamise laine.

Tänu vaaraode pärandusele ja aastaringselt päikeselistele plaažidele on turism juba pikemat aega Egiptuse peamine valuutateenija olnud. Otseselt ja kaudselt on selle valdkonnaga seotud iga seitsmes töökoht – riigis, kus töötusmäär on väga kõrge.

Valitsuse värskeimate andmete valguses kukkus turistide arv tänavuse avakvartaliga 46 protsenti. Turismiminister Mounir Fakhry Abdennour ütles Financial Timesile, et aprilli lõpu seisuga olid turismi kaotused 2 miljardit dollarit.

Ministri sõnutsi ei ole turism küll lõplikult hingusel, kuid oluliselt kahjustatud. Hotellide täituvus on all keskmiselt 35 protsendi võrra.

Eriti tuntav on hotellide tühjus Kairos ning «vaarao-paikades» Luxoris ja Aswanis. Punase mere kuurortidel Sharm El Sheikhil ja Hurghadal läheb veidi paremini – sealsete hotellide täituvus oli aprillis 45-50 protsenti (aasta tagasi samal ajal 80 protsenti).

Tavaliselt Euroopa turistidest tulvil Khan El Khalili turg tundub nüüd nüüd unine ja mahajäetud.

Oscar ja teised poepidajad hüppavad ootusärevalt ligi igale üksikule mööduvale turistile, kuid üldiselt tuleb aega mööda saata lehti lugedes ja poliitika asju arutades.

«Mul on tunne, et nüüd peaks tööl hästi kõvasti pingutama, aga suuremat tolku sellest pole,» ütleb Oscar.

Ta ütles, et on pidanud oma töötajate palku kärpima, poe rent (670 dollarit kuus) käib praegu aga üle jõu. Omanik olevat nõustunud ajutiselt poole summaga.

2010. aasta juuniga lõppenud majandusaastal andsid turismist tulnud 12 miljardit dollarit ligikaudu 5,3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. 

Turismi kaudset panust hinnatakse aga 11,5 protsendi peale SKTst, kuna see mõjutab erinevaid valdkondi alates ehitusest kuni villitud joogivee müügini.

«Allakäik on üüratu,» ütles Egiptuse turismiliidu esimees Elhamy El Zaya.

«Midagi nii hullu pole me veel varem näinud. Isegi pärast 11. septembri rünnakuid mitte.»

Ta ütles, et ees ootab raske suvi, kuna hispaanlastel ja portugallastel, kes traditsiooniliselt suviti Egiptuses käivad, on nüüd kaelas omad majandusmured, mistõttu neid seekord ilmselt suurem hulgal ei tule.

Varasemast vähem külastajaid ootab El Zaya ka Pärsia lahe rikastest naftariikidest, kes samuti üldiselt agarad Egiptuses suvitajad on olnud.

Sest sel aasta langeb moslemite püha kuu Ramadan – mil nad kodus viibida eelistavad – augustisse, mis lõikab aga turismihooaja sealtkandi rahva jaoks lühemaks.

«Mina näen olukorda nii, et turism tuleb tagasi alles siis, kui meil on mingit liiki stabiilsus,» ütles El Zaya.

«Olgem realistid. Ärgem oodakem seda enne oktoobrit. Oht on praegu selles, et inimesed kardavad, et nad ei saa siin vabalt ja ilma vahejuhtumiteta ringi liikuda.»

Turismiliit on pidanud läbirääkimisi Egiptuse keskpangaga ja palunud oma liikmetele kergemaid laenude tagasimaksmise tingimusi.

Zaya ütleb aga: «Hea meelega ostaksime selle hirmu turult kokku, aga mis võimatu see võimatu.»
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles