Merkel hoiatas Trumpi kaubandussõja tekkimise eest

Karel Kranich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel & Donald Trump.
Angela Merkel & Donald Trump. Foto: YVES HERMAN / REUTERS

Saksa kantsler Angela Merkel hoiatas kolmapäeval USA presidenti Donald Trumpi täiemahulise kaubandussõja vallandamise eest ning ärgitas teda liituma selle ärahoidmise püüdlustega.

Hoiatusele eelnes Trumpi ähvardus oluliselt tõsta importmakse Euroopa Liidus toodetud autodele, veokitele ja autoosadele.

Merkeli sõnul algas EL-i ja USA vahel «kaubanduskonflikt», kui Trump otsustas kehtestada imporditariifid EL-i terasele ja alumiiniumile. Kuid Saksa kantsler rõhutas, et «tasub ennetada selle konflikti muutumist päris sõjaks.»

Tema sõnul kavatseb EL teha kõik endast oleneva, et vältida kaubandussõda USA-ga, aga Washington peab nende püüdlustega liituma.

Maailmamajanduse hea toimimine sõltub riikide koostööst partneritena, ütles Merkel.

Kantsler võttis sihikule Trumpi kaebuse, et EL-il üldiselt ja Saksamaal konkreetselt on USA-ga suur kaubandusbilansi ülejääk.

Merkel rõhutas, et Trumpi arvutused põhinevad ainult kaupadel ega hõlma teenuseid.

«Kui hõlmata teenuseid nagu digiteenused, siis tekib USA-ga täiesti teistsugune kaubandusbilanss, mis näitab EL-i suhtes ülejääki,» ütles kantsler. «On peaaegu vanamoeline arvutada ainult kaupades ja jätta teenused arvestamata."

USA survestab Saksamaad ka suurendama oma kaitsekulutusi. Saksamaa kulutab praegu kaitsele 1,24 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP).

Merkel tunnistas, et kuigi Saksamaa kaitsekulutused tõusevad, siis «võrreldes sellega, mida teised teevad oma SKP mõistes, pole see kaugeltki piisav.»

«Seepärast pühendusime tõstma selle 2025. aastaks 1,5 protsenti SKP-st», ütles Merkel, kaitstes ühtlasi Saksamaa tegevust.

«Saksamaa on NATO-s usaldusväärne partner... Me oleme alliansile eraldatud sõdurite arvult teisel kohal, me osaleme paljudel missioonidel ning Saksamaa jääb NATO-s usaldusväärseks partneriks,» lausus valitsusjuht.

Skeptikutele kodurindel ütles ta: «Me ei saa käituda, nagu kaitsevaldkond poleks meie ajastul pakiline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles