Hiina tahab luua Euroopa Liiduga USA-vastase majanduskoalitsiooni (17)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xi Jinping.
Xi Jinping. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Hiina üritab veenda Euroopa Liitu koostama tugevat ühisavaldust USA protektsionistliku kaubanduspoliitika vastu, kuid Brüssel ei taha vähemalt praegu veel vedu võtta.

Hiina asepeaminister Liu He ja kõrgema järgu diplomaat Wang Yi kohtusid Euroopa juhtidega nii Brüsselis kui Berliinis, et veenda ELi võtma koos Hiinaga USA suhtes vastu ühiseid majanduslikke meetmeid. Vastutasuks lubavad nad ELi ettevõtetele suuremat ligipääsu Hiina kinnisele turule, kirjutab Reuters.

Hiina tahaks teha ühisavalduse 16. juulil Pekingis algaval Sino-Euroopa tippkohtumisel, kuid paljud ELi kõrged ametnikud on öelnud, et nad ei taha autoritaarise riigiga nii tugevat liitu sõlmida. Hiina meedia on kuulutanud ELi aga juba Rahvavabariigi liitlaseks, mis paneb bloki natukene ebamugavasse seisu.

Viimase kahe aasta tippkohtumised on möödunud pigem erimeelsuste lipu all, seda peamiselt Hiina agressiivse tegevuse tõttu Lõuna-Hiina merel. Nüüd on Liu He öelnud aga, et Hiina võiks avada Euroopa investeeringutele paljud sektorid, mis on senimaani olnud suletud.

6. juulil hakkavad kehtima USA president Donald Trumpi kehtestatud  miljardite dollarite väärtuses imporditollid Hiina kaupadele.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles