Ühte maailma suurimat kaevanduskontserni ja toorainekauplejat uuritakse seoses rahapesuga

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvatöötaja Glencore kontori ees.
Turvatöötaja Glencore kontori ees. Foto: ARND WIEGMANN / REUTERS

USA võimud konfiskeerisid terve hulga Šveitsi kaevandushiiglase Glencore dokumente, et uurida võimalikku kontsernis toimuvat rahapesu. 

Täpsemalt on uurimise all ettevõtte äritehingud Nigeerias, Kongos ja Venezuelas alates 2007. aastast. USA justiitsministeerium pole uurimise kohta hetkel täpsemat infot avaldanud ning ametlikku juurdlust pole veel samuti alustatud. Küll aga pidi kontsern üle andma terve hulga dokumente. 

Kaevanduskorporatsioonil on Kongos suured koobalti ja vase kaevandused. Ettevõte on seoses Kongoga maikuust saadik juba ka eraldi uurimise all, sest Briti võimud kahtlustavad Glencoret altkäemaksu andmises. Nimelt on kontsernil väga lähedased sidemed Iisraeli miljardäri Dan Gertleriga, kes on Kongo presidendi Joseph Kabila lähedane sõber. 

Gertler ise on pandud USA majandussanktsioonide alla seoses mitmete korrumpeerunud tehingutega üle kogu Kongo. Glencoret on varem süüdistatud pistise andmises ka Venezuelas. 

Börs reageeris dokumentide konfiseerimisele väga kiiresti ja tugevalt. Glencore aktsiad kukkusid tervenisti 13 protsenti, pühkides nii kontserni väärtusest 7,3 miljardit dollarit, mis on ligemale pool ettevõtte eelmise aasta kasumist (14,8 miljardit). 

Glencoret võib süüdi jäämise korral oodata miljarditesse dollaritesse ulatuv rahatrahv. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles