Tallinna kooliarendusfirmadest on saanud nende omanikele tublid rahamasinad

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sõõrumaale (vaskul) kuuluv Vivatex Holding sõlmis Tallinnaga koolide haldamise lepingud juba 2006. aastal.
Urmas Sõõrumaale (vaskul) kuuluv Vivatex Holding sõlmis Tallinnaga koolide haldamise lepingud juba 2006. aastal. Foto: TONI LÄÄNSALU / PM/SCANPIX BALTICS

Kolm Tallinna linnaga pikaajalist kontsessioonilepingu sõlminud kooliarendajat, BCA Center, Kooliarendus ja K&L Arendus maksid omanikele eelmisel aastal dividendidena kokku 4,7 miljonit eurot, mis on 1,2 miljonit eurot rohkem kui 2016. aastal.

Vastavalt kontsessioonilepingule maksis Tallinna linn nendele kolmele ettevõttele eelmisel aastal kokku 7,9 miljonit eurot, mis tähendab, et 59 protsenti linnalt saadud rahast läks sisuliselt otse omanikutuluks, selgub ettevõtete majandusaruannetest.

Tallinna linn on pikaajalises koolide ja lasteaedade hoolduslepingud sõlminus nelja ettevõttega, milleks on osaühingud Vivatex Holding, BCA Center, Kooliarendus ja K&L Arendus.

Osaühing BCA sai linnalt eelmisel aastal 3,8 miljonit eurot, ettevõtte puhaskasum  kahanes 32 protsendi võrra 1,4 miljonini ning omanikutulu maksti kolm miljonit eurot. Puhaskasumi kahanemine oli tingitud muuhulgas intressitulude kahanemisest ning suuremast dividendist tingitud tulumaksu kasvust. 2016. aastal maksis BCA omanikutulu 2,28 miljonit eurot.

Osaühing Koolirendus sai eelmisel aastal Tallinna linnalt veidi üle kahe miljoni euro. Ettevõtte kasum kasvas 23 protsenti 1,1 miljoni euroni, ning dividende maksis ettevõte 0,88 miljonit eurot (2016. aastal maksis Kooliarendus omanikutulu 0,54 miljonit eurot).

K&L Arendus sai eelmisel aastal Tallinna linnalt kaks miljonit eurot, ettevõtte puhaskasum oli 0,79 miljonit eurot ning dividende maksti 0,8 miljonit eurot võrrelduna 0,65 miljoni euroga 2016. aastal.

Nende kolme ettevõtte omanikeringi kuuluvad teiste hulgas isa ja poeg Tiit ja Toomas Kõuhknad ning varem Eestis tegutsenud ehitusettevõttega Skanska juhid eesotsas Jaanus Otsa ja Olaf Hermaniga.

Postimees kirjutas kaks aastat tagasi, et eelnimetatud kolme ettevõtet on nagu suur kärgpere, kus vähemal või suuremal määral kattuvad omanikus, on ühiseid juhatuse liikmeid ja postiaadresse.

Urmas Sõõrumaale kuuluv Vivatex Holdings sai linnalt eelmisel aastal 4,6 miljonit eurot, ettevõtte puhaskasum kasvas kolmandiku võrra 3,1 miljoni euroni. Sõõrumaa pole Vivatexist seni dividende välja võtnud.

Eelmisel aastal toimunud kohalike valimiste ajal kuulutas Tallinna linnapea Taavi Aas, et ülitulusad koolimajade lepingud lõpetatakse või vaadatakse tingimused ümber, kuid konkreetsetest tulemustest seni midagi kuulda ei ole. Õhtuleht kirjutas kaks kuud tagasi, et linn peab läbirääkimisi Vivatexiga ja BCA Centeriga, aga Kooliarenduse ja K&L Arendusega pole suhtlemist alustatud.

2006. aastal korraldas Tallinn kümne koolihoone rendileandmise konkursi, mille võitsidki Vivatex ja toona Oliver Kruuda kontrolli all olev BCA Center. Vivatexi hallata jäid Pelgulinna Gümnaasium, Tallinna 32. keskkool, Kristiine Gümnaasium, Kalamaja Põhikool, Laagna Gümnaasium, BCA Centerile Karjamaa Gümnaasium, Haabersti Vene Gümnaasium, Sikupilli Gümnaasium, Nõmme Gümnaasium, Tallinna Ühisgümnaasium.

Lepingute kestvus on 30 aastat, mis tähendab, et need kehtivad 2036. aasta novembrini.

2009. aastal alustas tegutsemist ning sõlmis Tallinnaga lepingu kolmas ettevõte, osaühing Kooliarendus, mis kuulub mitmele tuntumale ja vähemtuntud ettevõtjale nagu Tiit ja Toomas Kõuhknad, ehitusettevõtjad Raivo Rand, Aivar Tuulberg, Jaanus Otsa ja veel mõned. Kõuhknatele, Jaanus Otsale ja veel mõnele ettevõttele kuulub ka osaühing K&L Arendus, kes sõlmis 2011. aastal lepingu kahe koolimaja ja kahe lasteaia renoveerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles