Neivelti mobiilipank langes sügavasse kahjumisse

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt esitlemas mobiilirakendust Pocopay, mis pidi muutma igapäevapanganduse lihtsaks ja mugavaks.
Indrek Neivelt esitlemas mobiilirakendust Pocopay, mis pidi muutma igapäevapanganduse lihtsaks ja mugavaks. Foto: Raul Mee

Ettevõtja Indrek Neivelti asutatud makseteenuse firma Pocopay on kolme aastaga teeninud juba pea 2,6 miljonit eurot kahjumit.

Pocopay pakub oma klientidele läbi mobiilirakenduse makseteenuseid ja teisi finantsteenuseid. 2014. aasta oktoobris suure asutatud ambitsioonikas ettevõtmine pole aga hoogu sisse saanud ja teenib jätkuvalt kahjumit.

Kuigi 15 töötajaga Pocopay tegi läinud aastal pea 350 000 eurot käivet (aasta varem vaid 18 200 eurot), siis kahjumiks kujunes tervelt 1,3 miljonit eurot. Neivelti sõnul kulus raha firma tegevuse käivitamise peale. Kuluridade alt selgub, et 700 000 eurot moodustasid makseteenuste osutamisega seotud kulud. Töötasud ja tööjõumaksud moodustasid kokku 440 000 eurot. 

Pocopay alustas mullu teenuse müümist ka kolmandatale osapooltele, kes soovivad osaleda maksete äris. Neivelt selgitas, et selliste klientide leidmine võtab tavaliselt üle aasta aega ja pikk müügiprotsess muudab majandustulemused väga volatiilseks.  

Lisaks muutis üks Pocopay partner ootamatult strateegiat, mis paiskas ka mobiilipanga enda plaanid segamini. See omakorda kajastus kahjumis. «Õnneks olid meil ka teised variandid ja 2018. aasta alguses sõlmisime suure lepingu järgmise kliendiga,» märkis Neivelt.

Hetke seisuga on investorid eesotsas Neiveltiga Pocopay’sse pannud 4,4 miljonit eurot. Omakapitali on alles praeguseks 1,9 miljonit eurot.

Pangandussektorit reformima

Hoolimata kõvast kahjumist kirjutas Neivelt, et nad vaatavad optimistlikult uude aastasse ja on veendunud, et 2018. aasta tuleb palju edukam.  

Ta kirjutab, et pangandusturg on suures muutumises. Turule sisenevad uued tulijad, kellel on oma kliendibaas (näiteks telekomifirmad ja jaekaupmehed) ja kes saavad tänu sellele tegutseda palju madalamate kuludega kui traditsioonilised pangad.

«Olemasolevad pangad peavad järgmise kolme-nelja aasta jooksul oma kulutusi vähemalt veerandi võrra vähendama. Seda ei saa teha vanade tehnoloogiatega. Hinnanguliselt peab kolmveerand Euroopa pankadest välja vahetama oma pangatuuma,» kirjeldas Neivelt, lisades, et Pocopayl on täna üks uuemaid ja tõhusamaid igapäevapanganduse süsteeme Euroopas. «Oleme valmis süsteemi nii rentima kui ka müüma.»

Tehnoloogia müük on eraldatud

2015. aasta lõpus loodi Pocopay juurde teinegi ettevõte – AS Pocosys, mille eesmärk on tarkvaraarendus ja digitaalpanganduse tehnoloogia müümine ja rentimine. Näiteks müüs firma mullu pea poole miljoni euro eest oma teenuseid Aafrikasse Ghana Vabariiki.

Siiski ei suutnud ka Pocosys 2017. aastal kasumisse jõuda. Firma käive tõusis küll üle kahe korra ja küündis 850 000 euroni, kuid kahjumiks tuli üle 115 000 euro.

Sel aastal keskendub 18 töötajaga Pocosys nii uute digitaalpanga lahenduste rentimisele (whitelabel banking-toim) kui ka müümisele. Juhatus märgib, et möödunud aasta müügitöö tulemusena allkirjastati tänavu esimeses kvartalis uue digitaalpanga lahenduse loomise mitmeaastane leping võimalusega tarkvara hilisemaks litsentseerimiseks.

«Näeme üha kasvavat huvi uudse pangandustarkvara lahenduse vastu nii olemasolevatelt pankadelt kui ka uutelt turule sisenejatelt. See annab usku veel tegusamasse ja edukamasse 2018. aastasse,» kirjutab juhatus.

Kes on Pocopay omanikud?

Nii Pocopay AS kui ka Pocosys AS kuuluvad valdusfirma Poco Holding OÜ alla. Poco Holding OÜ kuulub 56,04 protsendi ulatuses Indrek Neiveltile. 16,87 protsenti kuulub Pankwerk OÜle, mille omanikud on Heiki Kübbar, Jan Lakspere, Jüri Kirme, Liivi Kompus, Tea Trahov ja Vilve Vene. Pea 10 protsenti Pocost kuulub aga samuti Pocopay asutamise juures olnud Linnar Viigi firmale Glocl OÜ.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles