Pühapäeval hakkasid kehtima Kanada imporditollid USA toodetele

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Kanada peaminister Justin Trudeau. Väidetavalt jäid sellest käepigistusest Trumpi käele punased jäljed.
USA president Donald Trump ja Kanada peaminister Justin Trudeau. Väidetavalt jäid sellest käepigistusest Trumpi käele punased jäljed. Foto: LEAH MILLIS / REUTERS

Pühapäeval hakkasid ametlikult kehtima Kanada imporditollid tervele hulgale USA toodetele, mis kehtestati vastutasuks president Donald Trumpi terase- ja alumiiniumitollidele.

Kanada seadis sisse 25-protsendise imporditolli USA metallitoodangule ja 10-protsendise tolli enam kui 250 tarbekaubale, mille hulka kuuluvad näiteks õlu, viski ja apelsinimahl. Tollid krutivad tõenäoliselt veelgi üles kahe riigi vahelisi kaubanduspingeid, mille keskmes on Põhja Ameerika Vabakaubandusleping (NAFTA), kust Trump on lubanud ilma paremaid tingimusi saamata välja astuda.

Kanada imporditollid puudutavad umbes 16,6 miljardi dollari väärtuses USA kaupu, sest just nii palju lähevad Kanadale maksma trumpi kehtestatud terase- ja alumiiniumitollid. Kanada sõnul on tollide eesmärgiks avaldada USAle survet ja panna Trumpi märkama, kui kahjulikud on vastastiku kehtestatud tollid kaubandusele.

Kanada teatas reedel, et on eraldanud kohaliku terase- ja alumiiniumitööstuse kaitsmiseks ligemale kaks miljardit dollarit, et aidata tollide tõttu hätta sattunud ettevõtteid.

Omapoolsed tollid on kehtestanud USA importkaupadele ka Mehhiko ja Euroopa Liit. Mehhiko on maksustanud ligemale kolme miljardi dollari väärtuses USA importi, mille hulka kuuluvad näiteks teras, viski ja mustikad. ELi tollid puudutavad umbes 3,1 miljardi dollari väärtuses USA importi ja nende alla lähevad näiteks viski, mootorrattad ja apelsinimahl. 

Mitmete ekspertide hinnangul võib vastutollidest raevunud Trump kuulutada edaspidi välja täiendavad majanduslikud sanktsioonid kõigile osapooltele, mis süvendaks kaubandussõda veelgi. Trump on avaldanud juba soovi kehtestada imporditollid ELi autotoodangule, mis on tekitanud suurte autotootjate seas pahameeletormi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles