Galerii: tootmistempoga hädas Tesla hakkab Model 3 kokku panema telgis (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tesla avas oma Fremonti tehase lähedal hiiglasliku telgi, kus hakkab ajutiselt tööle kolmas Model 3 tootmisliin, et aidata ettevõttel pidada sammu tootmisgraafikuga, millest sõltub Tesla tulevik.

Tootmisliin pandi kokku ainult kolme nädalaga ning tegevjuhi Elon Muski sõnul kasutati selleks «minimaalselt ressursse». Tegu on tõenäoliselt maailma ainsa telgist opereeriva autotehasega ning internetis visatakse nalja, et Tesla valmistub juba Marsil tegutsemiseks, viidates filmile Marslane, kus peaosa mängib Matt Damon.

Täiendav tootmisvõimekus on hetkel Tesla jaoks hädavajalik, sest pärast korduvaid tootmissihtmärkide põrumisi üritab Musk meeleheitlikult jõuda 5000 Model 3 tootmiseni nädalas, mida ta lubas varem juuni lõpuks. Praeguse seisuga kaotab ettevõte raha iga valmistatud auto pealt ning kulutused on üüratud. Tesla ei ole oma peaaegu 15-aastase ajaloo jooksul mitte kunagi aasta lõikes kasumisse jäänud.

Elon Muski plaan muuta Model 3 tootmine võimalikult automatiseerituks on andnud tema sõnul tagasilööke ning nüüd hakatakse tootmisse rohkem kaasama ka inimesi. Probleeme on esinenud ka Tesla akutehasega Gigafactory, mis ei suuda Fremonti tehase nõudlusega sageli sammu pidada.

Tesla koondas varem sellel kuul üle 3000 inimese, kellest enamik on kontoritöötajad. Liinitöölisi koondamiste laine ei puudutanud, sest neid tahetakse hoopis juurde palgata. Möödunud kuul teatas Musk, et ettevõttes algab laialdane restruktureerimine, mille käigus vähendatakse juhtivtöötajate arvu, kelle tööülesanded kipuvad üksteist dubleerima. Restruktureerimine peaks Muski sõnul optimeerima ettevõtte tööd ja hoidma samal ajal kokku raha.

Tesla esimese kvartali tulemuste teatamisel viitas Musk ka sellele, et ettevõte kavatseb vabaneda tervest hulgast kolmanda osapoole tarnijatest, kellest paljud raiskavat nende aega. Samuti soovitas ta töötajatel vältida rohkem käsuliine ja mõelda rohkem oma peaga, et tööd optimeerida. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles