Ületöötamise piiramine Jaapani moodi: 99 ületundi kuus ja mitte rohkem

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani palatööline tööle kõndimas ja silmist und pühkimas.
Jaapani palatööline tööle kõndimas ja silmist und pühkimas. Foto: YOSHIKAZU TSUNO/AFP/Scanpix

Surnuks töötamise, vähese tööproduktiivsuse ja ülimadala sündimusega hädas Jaapan võttis reedel vastu seaduse, mis seab piirangud ületunnitööle, kuid kriitikute hinnangul ei piisa sellest olukorra parandamiseks.

Uue seaduse järgi ei tohi kuus teha üle 99 ja aastas üle 720 ületöötunni. Uut seadust rikkuvaid ettevõtteid ootavad ees aga karistused. Tegu on suure poliitilise võiduga peaminister Shinzo Abele, kelle populaarsust on tõsiselt kahjustanud mitmed poliitilise võimu kuritarvitamise skandaalid.

Siiani võisid Jaapani tööandjad küsida töötajatelt sisuliselt piiramatus kogustes ületunde ning ametiühingud selle vastu ei protesteerinud, sest suurtes kogustes ületööd tegemine, isegi kui see pole väga praktiline, on söövitanud ennast sügavalt Jaapani (ja ka teiste Ida-Aasia riikide) töömentaliteedi sisse.

Tegu on Jaapani esimese suurema tööseaduse reformiga viimase 70 aasta jooksul ning selle peamiseks eesmärgiks on Abe sõnul anda inimestele rohkem võimalusi laste saamiseks ja nende eest hoolt kandmiseks. Samuti loodab ta kasvatada töötajate produktiivsust, sest sageli ei jaksa pidevalt väsinud jaapanlased tööl kuigi palju midagi ära teha.

Oppositsiooni sõnul ei suuda uus seadus täita oma eesmärki, sest see on liiga hambutu ja aitab hoopis ületöötamisele kaasa. Nimelt võimaldab uus seadus jätta kõrgepalgalised spetsialistid ja juhtivtöötajaid, kes teenivad üle 10 miljoni jeeni aastas, ületunnitöö piirangust kõrvale.

Ennast surnuks töötamine kuulutati Jaapanis üleriigiliseks tervisekriisis 2015. aasta lõus, kui endalt võttis elu 24-aastane Tokyo ülikooli lõpetanud Matsuri Takahashi, kes töötas riigi suurima reklaamifirma Dentsu heaks. Endalt elu võtnud naine oli teinud pidevalt üle saja ületunni kuus.

 
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles