General Motors lööb häirekella võimalike tollimaksude üle autotööstuses

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
General Motorsi tehas Detroidis.
General Motorsi tehas Detroidis. Foto: Rebecca Cook / Reuters

USA suurim autotootja General Motors kritiseeris Valge Maja plaani määrata välismaisele autotoodangule imporditollid.

GMi sõnul häiriks täiendavad maksud tarneahelaid, tõstaks autode hindu, vähendaks müüki ning viiks tuhandete töökohtade kadumiseni. Tollimaksud kahjustaks autotootja sõnul ka investeeringuid ja õõnestaks USA postsiooni globaalses autotööstuses. Sarnaselt Harley Davidsoniga peaksid nad võib-olla viima osa oma tootmisest USA'st välja, kirjutab BBC.

Varem sellel nädalal teatas suuri autotootjaid ühendav koalitsioon, kuhu kuuluvad muuhulgas Toyota, Volkswagen, BMW ja Hyundai, et imporditollid annaks tõsise hoobi USA tarbijatele, kes seisaks silmitsi palju kõrgemate hindade ja väiksema valikuga. USAs tehaseid ja esindusi pidavad rahvusvahelised autotootjad ähvardavad tolli kehtestamisel need sulgeda ja see läheks ameeriklastele maksma sadu tuhandeid töökohti.

Tootjate koalitsiooni tellitud uuringu järgi oleks löögi all 195 000–624 000 töökohta sõltuvalt sellest, kuidas reageerib tollimaksule Euroopa Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles