ELi liidrid arutasid euroala reformimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroala
Euroala Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liidrid arutasid reedel euroala reformimist ning ühise eelarve loomist.

Riikide valitsused on kuid kaalunud Prantsusmaa ettepanekut luua 19-riigilisele eurotsoonile ühine eelarve, mida saaks kasutada kriisi või majandusliku šoki tekkimisel. Kõneluste aluseks olid Prantsusmaa ja Saksamaa ettepanekut, milles kahe riigi liidrid Mesebergis 19. juunil kokku leppisid.

Euroopa Komisjon koostas selle pinnalt ettepaneku, mis näeb ette 55 miljardi euro suuruse eurotsooni eelarve.

Prantsuse president Emmanuel Macron peab eurotsooni eelarvet sümboolseks sammuks tsentraliseerituma ja teineteist toetavama Euroopa poole.

Mitmed riigid peavad seda aga tarbetuks, sest nende hinnangul katab neid eesmärke juba Euroopa Liidu eelarve.

«Ma vihkan sümboolseid tasemeid. See on päris raha päris maksumaksjatelt,» ütles Hollandi peaminister Mark Rutte pärast kõnelusi.

«Misasi on eurotsooni eelarve? Ütleksin, et praegu meil juba on eurotsooni eelarve, mis on 200 miljardit eurot (ELi eelarves).»

Reedel arutatud reformide seas oli ka Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) ümbertegemine Euroopa valuutafondiks. ESM peab järelevalvet finantsraskustes liikmesriikide abipakettide üle.

Liikmesriigid pole jätkuvalt ühel meelel, milline oleks tulevase ameti täpne missioon ning üksikasjade kindlakstegemine lükati edasi detsembrini.

Liidrid nõustusid jätkama kõnelusi ka Euroopa hoiuste tagamise skeemi üle, millele Berliin on aastaid vastu olnud. Saksa valitsuse arvates võib juhtuda, et Saksamaa peab skeemi jõustumisel maksma kinni raskustes pankade p»äästmise Kreekas ja Itaalias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles