Aasta lõpus tuleb välja kontaktivaba liidesega ID-kaart (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaardid.
ID-kaardid. Foto: AIVAR AOT

Selle aasta lõpus tuleb välja uus ID-kaart, mille lisandub kontaktivaba liides; uusi dokumente hakatakse väljastama tänavuse aasta lõpus.

aasta lõpus tuleb välja uus ID-kaart, mille lisandub kontaktivaba liides; uusi dokumente hakatakse väljastama tänavuse aasta lõpus.

Uue ID-kaardi kõige olulisem erinevus võrreldes vanaga on see, et uuel kaardil on kaks liidest – harilik kontaktne ning lisandub ka kontaktivaba, teatas riigi infosüsteemi amet (RIA). Uus kiip on NXP P60D145 suuremahulise mäluga ning tänu sellele on sinna võimalik lisada uusi rakendusi. Näiteks ühistransporti elektroonilise pileti, puudega isiku kaardi või mõne teise elektroonilisel kujul väljastava tõendi.

Muutuvad ka kiibilt loetavad parameetrid ja avaliku võtme infrastruktuuri arhitektuur. Digiallkirja andmine ja autentimine on esialgu võimalik kontaktse kiibi abil. Lisaks ID-kaardile uuenevad elamisloakaart, digitaalne isikutunnistus ja diplomaatiline isikutunnistus. Dokumente hakatakse väljastama selle aasta lõpus.

Riigi infosüsteemi amet (RIA) kutsub seejuures teenusepakkujaid testima uue ID-kaardi testkaarti selleks, et teenusepakkuja saaks kontrollida, kas uus ID-kaart töötab tema süsteemides. Testkaardi sooviavaldus tuleb saata RIA meiliaadressile help@ria.ee. Tulevikus väljastab testkaarte kirjaliku taotluse alusel RIA koostööpartner SK ID Solution AS.

Kaardi toimimise testimiseks tuleb uuendada teenused ja rakendused ning arvutis peab olema uue kaardi toega tarkvara beetaversiooni. Kuna testimine ning võimalike muudatuste planeerimine ja arendamine võtab aega, palub RIA arendajatel kiirustada.

Näiteks tuleb testida, kas süsteemis saab anda ja vastu võtta digiallkirja formaati ASiC-E, mis muutub allkirja vaikimisi formaadiks. Samuti tuleb kontrollida, kas uue kaardiga saab arvutisse/domeeni või veebikeskkonda sisse logida, seal digiallkirja anda ja krüpteerida.

Ka need ettevõtted, mis kasutavad ID-kaarti kliendikaardina, peavad oma süsteeme muutma ja testkaardiga testima.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles