Lottemaa vajus veelgi sügavamasse kahjumisse (12)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lottemaa.
Lottemaa. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnumaal Reiu külas asuv Lottemaa teemapargi käsi pole viimasel ajal liiga hästi käinud: eelmisel aastal libises populaarne teemapark juba 134 000 euroga miinusesse.

Lottemaa teemapark OÜ tegi veel 2015. aastal korralikke tulemusi, teenides ligi 1,7 miljoni eurose käibe juures veidi üle veerand miljoni kasumit. Külastajaid oli siis 94 000.

Ettevõtte raskused algasid aga 2016. aastal. Toona põhjendas juhatus majandusaasta aruandes, et paarikümne tuhande eurose kahjumi põhjuseks oli äärmisel sajurohke ja külm suvi.

Värskest majandusaasta aruandest selgub, et 2017 oli firma jaoks veelgi raskem. Nagu öeldud, teeniti 134 000 eurot kahjumit. Käive langes pea viiendiku võrra 1,05 miljoni euro peale. Pargi külastajate arv langes 68 000 inimeseni. 

Oluline on märkida, et käesoleva aasta alguses tõusis Lottemaa uueks omanikuks Pärnu hotelliärimees Egon Elstein, kes omandas 50 protsenti firma osakutest. Jaanuaris ütles ta Postimehele, et Lottemaa on väga vahva asi ja Pärnumaale kindlasti vajalik. «Samas kui loominguline pool on väga kõrgel tasemel, siis majanduslik-finantsiline pool tahab tuge. Seal tuleb asju teisiti teha.»

Tunneli lõpus valgus?

Juba jaanuaris tunnistas Elstein tulemustele otsa vaadates, et 2017. aasta oli neli aastat tegutsenud Lottemaale küllaltki vilets. Pikaaegse hotelliettevõtja sõnul räsis Lottemaa tulukust ühelt poolt kehv ilm, teisalt aga kägistasid turismiatraktsiooni ülejõukäivad finantskulud.

Seetõttu ongi uus omanik asunud Lottemaale antud laenutingimusi kohendama. Majandusaasta aruandest selgub, et selle aasta alguses refinantseeriti kõik lühiajalise kohustusena kajastatud laenud – pikendati tagasimakse tähtaega, vähendati intresse ja käendustasusid.

Selle tulemusena on nüüd iga-aastane laenuteeninduskoormus väiksem. «See tagab ettevõtte stabiilse jätkusuutlikkuse ka vihmase suvehooaja korral,» loodab Lottemaa juhatus.

Lisaks selgub värskest aruandest, et Lottemaa kavatsetakse tänavu rajada uusi atraktsioone – jäneste rahva muuseum ja kalade kastmise masin, täiustatakse ka seiklusrada. Lisaks peaks juurde tulema mitmeid väiksemaid atraktsioone.

Järgmisest aastast kavatseb Lottemaa teemapark hakata ka ise toitlustusteenust pakkuma. Seni on toiduga tegelenud nende partnerfirma.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles