A. Le Coq teenis suure kasumi ja maksab priske dividendi (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A. Le Coqi pikaaegne juht Tarmo Noop.
A. Le Coqi pikaaegne juht Tarmo Noop. Foto: Viktor Burkivski

Eesti suurim joogitootja A. Le Coq teenis möödunud aastal pea 13 miljonit kasumit. Head majandustulemused lubavad aktsionäridele ka priske dividendi maksta.

Kuigi ettevõtte käive (74 miljonit) ja kasum tunamullusega võrreldes veidi langesid, võib aastaga siiski rahule jääda. Seetõttu teeb juhtkond ettepaneku maksta aktsionäridele 14,5 miljonit eurot dividende, selgub A. Le Coqi majandusaasta aruandest. Alles eile kirjutas Postimees ka Saku Õlletehase ilusatest tulemustest

Nagu arvata võib, ei jäta ettevõtte mainimata Eesti kõrgeid alkoholiaktsiise ja Läti piirikaubandust. «Majandusnäitajatele avaldas väga suurt muutust õlle ja lahjade alkohoolsete jookide aktsiisimäärade kahekordistumine, mille tulemusena vähenes oluliselt müük koduturul, kuna märkimisväärne osa tarbijaid hakkas oma oste sooritama madalamate maksumääradega naaberriigist Lätis,» tõdeb juhatus aruandes.

See kajastub ka müüginumbrites. A. Le Coqi Läti suunaline äri kasvas mullu kaks korda, küündides pea 5 miljoni euroni. Samuti suudeti kolm korda kasvatada eksporti Euroopa Liidust väljapoole jäävatesse riikidesse. Eesti äri kahanes aga seevastu 66,6 miljonilt eurolt 61 miljonile eurole.

Liitrite arvestuses vähenes joogikontserni sisemaine müük 7 protsenti. Languses olid kõik kategooriad peale kalja, mida osteti Eestis rohkem kui varem. Kõige rohkem kukkus Eesti sisene siidri müük – 18 protsenti.  

Käibe kahanemisest annab tunnistust ka see, et ettevõte tõmbas oma töötajate võrku koomale. Kui 2016. aastal oli joogitootja palgal keskmiselt 338 inimest, siis mullu 322 inimest.

Sihikul uued turud

Le Coqi selle aasta plaanid on juhtkonna sõnul tugevalt mõjutatud Eesti aktsiisitõusudest, müügi vähenemisest Eesti siseturul. Samuti mõjutab ettevõtte tegevust turistide ostude vähenemine Eesti põhjapiiril ja Eesti tarbijate liikumine Läti piirile odavat alkoholi hankima.

«Valitsuse valearvestused on viinud aktsiisisummade alalaekumiseni Eesti riigi tasandil ning loomulikult ei jää sellised järsud administratiivsed muutused mõju avaldamata ka A. Le Coqi majandustulemustele ning tegevusplaanidele,» seisab aruandes.

Eesti joogituru suhtelise väiksuse ning kahanevate trendide tõttu on firma järjest enam suurendanud tähelepanu uute eksportturgude leidmisele. Kõige perspektiivikamaks peavad nad lahjade alkohoolsete jookide ja siidrite müüki Euroopasse ja mujalegi. Kaugematest turgudest plaanib A. Le Coq jätkata alustatud eksporti Lõuna-Aafrika Vabariigis, Venemaal, Saksamaal, Kreekas ja teistes Euroopa Liidu riikides.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles