Briti suurim kaitsetööstusettevõte sai Austraalialt miljarditesse ulatuva sõjalaevatehingu (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Type 26 fregatt
Type 26 fregatt Foto: BAE Systems

Suurbritannia kaitsetööstushiiglane BAE Systems võitis Austraalia valitsuselt miljardite dollarite väärtusesse ulatuva lepingu üheksa sõjalaeva ehitamiseks. Leping tuleb ajal, millal Briti relvaeksport on väga viletsas seisus.

Tellitud laevade näol on tegu allveelaevade tõrjeks mõeldud raketifregattidega, mida hakatakse ehitama Austraalias kohaliku tööjõu poolt. BAE sõnul loob kohapealne tootmine Austraalias tuhandeid uusi töökohti, hulga uusi tööstusharusid ja annab korraliku tõuke riigi majandusele, kirjutab BBC.

Suurbritannia peaminister Theresa May ütles, et tehing tuleb kindlasti kasuks ka Briti majandusele ning tihendab Suurbritannia ja Austraalia kaitsekoostööd. Briti saartel võidaks hiigeltehingust lisaks BAE-le ka mitmed väiksemad ettevõtted, kes teevad allhanget.

Briti sõjalaevade eksport on viimastel aastakümnetel olnud väga kehvas seisus ja tulevase Hunter-klassi sõjalaeva näol saab tegu olema esimese fregatiga, mille britid ekspordivad pärast 1970ndaid aastaid. Laevade ehitamine algab praeguste plaanide järgi millalgi 2020. aastal.

Kogu projekti eelarve on 25,7 miljardit dollarit, kuid BAE saab sellest rahast ainult osa, sest ehitamise endaga hakkab tegelema Adelaide linnas paiknev Austraalia riiklik laevaehitaja ASC Shipbuilding. Britid panustavad laeva disaini loomise ja tehniliste teadmistega. Fregati disain baseerub BAE Systemsi Type 26 raketifregatil. 

BAE Systems loodab ajaloolise tehinguga meelitada ligi ka teisi potentsiaalseid kliente. Üheks võimalikuks kliendiks võib saada näiteks Kanada, kes tahab samuti osta omale uusi sõjalaevu ja võib Austraaliast eeskuju võtta.

Austraalia on asunud viimastel aastatel investeerima väga tugevalt oma sõjalise jõu kasvatamisse, sest Hiina muutub Aasia meredel üha agressiivsemaks. Hiljuti tellis Austraalia omale hulga relvastatud droone.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles