Trumpi tollimaks lööb autode hinna USAs lakke

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAsse sisse veetud Toyota maastur.
USAsse sisse veetud Toyota maastur. Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix

President Trump on mitu korda lubanud kehtestada imporditolli välismaa autotootjatele, tuues ettekäändeks rahvusliku julgeoleku. Autotootjate hinnangul aga annaks see kõige tõsisema hoobi aga hoopis USA tarbijatele, kes seisaks silmitsi palju kõrgemate hindade ja väiksema valikuga.

USAs tehaseid ja esindusi pidavad rahvusvahelised autotootjad ähvardavad tolli kehtestamisel need sulgeda ja see läheks ameeriklastele maksma sadu tuhandeid töökohti. Tootjate koalitsiooni tellitud uuringu järgi oleks löögi all 195 000–624 000 töökohta sõltuvalt sellest, kuidas reageerib tollimaksule Euroopa Liit.

Trump ähvardas möödunud reedel kehtestada 20-protsendise imporditolli Euroopa Liidus valmistatud autodele. Teisipäeval säutsus ta Twitteris, et toll kehtestatakse peatselt. General Motorsit, Daimlerit, Fordi ja Toyotat ühendav organisatsioon The Alliance of Automobile Manufacturers kutsus kolmapäeval üles tolli mitte kehtestama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles