Aktsiisipoliitika mõjud laienevad: Eesti Pandipakend kogus mullu vähem taarat (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pandipakend.
Pandipakend. Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM/EMF

Taaskasutusorganisatsiooni OÜ Eesti Pandipakend kasum neljakordistus eelmisel aasta 1 miljoni euroni, kuid kokku kogutud pakendite arv vähenes 6 protsendi võrra 231 miljoni pakendile.

2017. aastal paisati Eestis pakendiettevõtete poolt turule 291 miljonit tagatisrahaga koormatud ühekordset pakendit, mis on 6 protsenti vähem kui sellele eelneval aastal. Kõige suurema languse tegi läbi metallpurk, mis langes aasta võrdluses 11 protsenti. Peamine põhjus oli juba aasta varem alkoholiaktsiisi äkilistest tõusudest käivitunud piirikaubandus, mis sai hoo sisse 2017. aastal ning mille kasv jätkub ka 2018. aastal, märgib ettevõtte juhatus 2017. majandusaasta aruandes.

Ettevõte kogus koostööpartnerite abiga aruandeaastal kokku 231 miljonit ühekordse kasutusega pakendit, mis on samuti 6 protsenti vähem kui aasta varem. Vähenemise põhjuseks oli turule paisatud pakendite väiksem kogus. EPP suunas 2017. aastal taaskasutusse 12 466 tonni pakendeid. Pakendite taaskasutusmäärad täideti järgmiselt: plastpakend 88 protsenti (pakendiseadusest tulenev kohustuslik taaskasutusmäär on 85 protsenti), metallpakend 74 protsenti (50 protsenti) ja klaaspakend 89 protsenti (85 protsenti).

Pandipakendi müügitulu vähenes mullu 5,6 protsenti 33,8 miljonile eurole, kuid kasum enam kui neljakordistus 1 miljoni euroni. Kasum oli suures osas tingitud asjaolust, et 2017. aasta teisest poolest tõsteti alkoholiaktsiisi määrasid, mis tähendas omakorda seda, et enamus jaemüüjaid varusid enda ladudesse madalama aktsiisimääraga lahjasid alkohoolseid jooke. See tähendas, et pakendiettevõtjad olid kohustatud tasuma EPP-le tagatisraha, mis tähendab, et 2017. aasta kasum tekkis suures osas tulevaste perioodide arvelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles