Aitäh Ossinovski ja alkoholiaktsiis? Saku teenis kümne aasta suurima kasumi (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ees Saku Õlletehase juht Jaan Härms ja taustal A Le Coqi juht Tarmo Noop.
Ees Saku Õlletehase juht Jaan Härms ja taustal A Le Coqi juht Tarmo Noop. Foto: Raul Mee / Raul Mee/Mollusk Media

Kuigi Eesti õlletootjad pidevalt kurdavad, kuidas riiklikud alkoholiaktsiisid neid kägistavad ja kohalikku õlleturgu suretavad, siis näiteks Saku Õlletehas näitas mullu kümne aasta vingeimat kasumit. 

Eesti üks suuremaid õlletootjaid suutis möödunud aasta lõpuks jõuda pea 4,8 miljoniga kasumisse. See on ettevõtte viimase 10 aasta parim tulemus. Võrdluseks, tunamullu teenis firma 2,5 miljonit kasumit. 

Ka õlletootja käive kasvas eelmisel aastal 1,2 protsendi võrra 61,7 miljoni euroni. Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms ütles, et kõige enam mõjutasid aasta majandustulemusi kokkuhoiuprogrammid, mille arvelt säästeti üle 1,5 miljoni euro.

 

«Pidades silmas aktsiisipoliitikast tingitud väga keerulisi tingimusi kohalikus joogisektoris, jätkasime Sakus eelmisel aastal oluliste kokkuhoiuprogrammidega, seda eelkõige tootmises ja logistikas. Nii oleme suutnud säästa kolme aastaga ligi 20 protsenti energiat, 12 protsenti vett ning kasvatada tootlikkust,» rääkis Härms.

2017. aastal viis Saku Õlletehas lõpule oma laosüsteemi uuendamise, millega langes ära vajadus kasutada välist laopinda ning saadi oluline sääst kulude ja vähenenud transpordikoormuse arvelt.

Mullu vähendas ettevõte ka tööjõukulusid ning töötajate arvu, aasta keskmine töötajate arv langes 40 inimese võrra 290 inimesele. «Oleme püüdnud hoida oma inimesi ning kus vähegi võimalik, korrigeerinud töötajate arvu uutest värbamistest loobumise ja tööülesannete ümberjagamisega, samuti hooajatööliste arvelt,» selgitas Härms, lisades, et kõik ettevõtte sisemised kokkuhoiu-ressursid on nüüdseks ära kasutatud.

Kolmandik läks Läti piirile

2017. aasta investeeringute maht oli 3,4 miljonit eurot. Suuremad investeeringud tehti tootmisseadmetesse, logistikasse ja müügitegevust toetavasse põhivarasse 0,4 miljonit eurot.

Ligi kolmandik Saku Õlletehase kohalikust müügist siirdus 2017. aastal Läti piirile ning seni Saku toodangut väärtustanud Soome tarbijad on lõpetamas Eesti külastamist ja siinse toodangu tarbimist. «Otsime küll aktiivselt ekspordivõimalusi – seda nii juba olemasolevatel kui ka uutel turgudel – kuid on selge, et kogu kodumaise turu langust selliselt ära katta pole võimalik,» märkis Härms.

Põhiosa ekspordist läheb Soome, Poola, Saksamaale ja teistesse Balti riikidesse. Kokku ekspordib Saku Õlletehas oma tooteid enam kui 25 riiki.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles