Tselluloositehase vastased nõuavad Mäggilt uusi dokumente (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Mäggi
Janek Mäggi Foto: Sander Ilvest

Kuigi valitsus teatas möödunud nädalal, et kavatseb lõpetada puidurafineerimistehase eriplaneeringu, nõuab MTÜ Emajõe Kaitseks riigihalduse ministrilt Janek Mäggilt uusi dokumente.

Nimelt küsib survegrupp teabenõude vormis minister Mäggilt kogu kirjavahetust tselluloositehast kavandava ettevõtte Est-For Invest OÜ ja sellega seotud isikutega ning valitsuse vahel. Kirjavahetus peab hõlmama suhtlust nii enne kui pärast 21. juunit, mil valitsus võttis vastu otsuse tehase eriplaneering lõpetada.

MTÜ Emajõe Kaitseks nõue tõukub 24. juunil eetris olnud Vikerraadio saatest «Samost ja Sildam», kus ajakirjanik Anvar Samost esitas järgmise info:

«Esmaspäeval on regionaalhaldusminister Janek Mäggi lubanud ettevõtjatega kokku saada ja esitada neile rahandusministeeriumi poolt koostatud motiveeritud dokumendi, mis peaks andma kätte Est-Fori juhtidele vastuse, mis moodi ja kas üldse selle tehaseprojektiga saab edasi minna ja teistpidi, kas neil on näiteks soov valitsuse vastu kohtusse pöörduda.»

Emajõe Kaitseks soovib saada vastust avaliku teabe seaduses sätestatud tähtaja ehk maksimaalselt 15 päeva jooksul.

Kohtumine tühistati

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Karel Hanni ütles vastu, et Samosti väide, nagu plaaninuks Mäggi ettevõtjatele mingeid motiveeritud dokumente esitada, ei pea paika.

Hanni sõnul tegid nad EstForile ettepaneku kohtuda 2. juulil, et arutada riigi eriplaneeringu lõpetamise töökorraldust. Vastavalt haldusmenetluse põhimõtetele tuleb isikutele, kelle osas otsus tehakse, anda võimalused oma seisukohtade avaldamiseks.

«Välja pakutud kuupäev ettevõtjatele ei sobinud ja see kohtumine tühistati. Alternatiivset kohtumise aega praeguseks veel kokku lepitud ei ole,» täpsustas pressiesindaja.

«Riigi eriplaneeringu lõpetamise käigus selgitatakse välja eriplaneeringu lõpetamise asjaolud, viiakse läbi ettevõtjate ärakuulamine ja muud seadusest tulenevad tegevused. Tegemist on mitmetahulise protsessiga, mis kestab hinnanguliselt kolm kuud. Rahandusministeeriumil ei ole plaanis teha omalt poolt ettepanekuid, mis moodi tehaseprojektiga edasi minna saab. See jääb arendajate otsustada,» ütles ta.

Möödunud neljapäeval otsustas valitsus kabinetiistungil alustada puidurafineerimistehase eriplaneeringu lõpetamine. Peaminister Jüri Ratas selgitas, et peamiseks asjaoluks, miks eriplaneeringuga edasi minna ei saa, on kõigi olulisemate sihtrühmade, kohalike kogukondade ja kohalike omavalitsuste täielik vastasseis, mida ilmestavad ka mitmed kohtuvaidlused.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles