25 rikkaimat perekonda maailmas – vaata kes need on. Kahel perekonnal on pistmist ka Eestiga (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Waltonite perekobnd Rob(vaskul), Alice (keskel) ja Jim juuni alguses toimunud Walmarti aktsiate üldkoosolekul.
Waltonite perekobnd Rob(vaskul), Alice (keskel) ja Jim juuni alguses toimunud Walmarti aktsiate üldkoosolekul. Foto: Rick T. Wilking / AFP/Scanpix

Bloombergi maailma rikaste edetabeli analüüsist on selgunud, et maailma 25 rikkaimat perekonda kontrollivad kokku 1,1 triljoni dollari väärtuses vara.

Tegelikult on pika ajalooga dünastiate vara kokkuarvutamine praktiliselt võimatu, sest näiteks Rotcshildide ja Rockefellerite perekondade vara on liiga hajutatud. Paljude dünastiate ja perede varade tekkimine ulatub kümnete ja isegi sadade aastate tagusesse aega, mistõttu pole neid võimalik kokku arvata. Arvesse pole ka võetud perekondade vara, mille omandust pole võimalik tõestada või on see pigem riigi oma, näiteks Saudi Araabia kuningapere vara.

Bloomberg on jätnud arvestusest välja ka esimese põlvkonna varad ning varad, millel on vaid üks pärija. Nii on rikkaimate perede hulka sattunud vaid kolm perekonda Aasiast ning mitte ühtegi Hiinast.

Klannide vara väärtused on Bloomberg arvutanud selle aasta 15. juuni seisuga.

1. Perekond Walton – 3. põlvkond (Walmart) – 151,5 miljardit dollarit.

Walmart on maailma suurim jaekaubanduskett, mille eelmise aasta käive oli 500 miljardit dollarit. Ettevõtte asutas 1945. aastal Sam Walton. Haldusettevõtted Walton Enterprises ja Walton Holdings Trust omavad poole ettevõtte aktsiatest.

2. Perekond Koch – 2. põlvkond (Koch Industries) – 98,7 miljardit dollarit.

Charles Koch
Charles Koch Foto: Bo Rader / AP

Vennad Frederick, Charles, David ja William pärisid oma isalt Fredilt naftatöötlusettevõtte, mille ta kaasasutas 1940. aastal. Peresisese vaenu tõttu lahkusid Frederick ja William ärist, Charles ja David jäid ning kasvatasid ettevõtte 100 miljardi dollari suuruse käibega tööstuskonglomeraadiks. David ja Charles haldavad oma vara perefondi 1888 Management kaudu.

3. Perekond Mars – 4. põlvkond (Mars) – 89,7 miljardit dollarit.

Marsi šokolaad
Marsi šokolaad Foto: Dado Ruvic / Reuters

Ettevõtte asutas 1911. aasta juunis Frank Mars, keda ema õpetas noorena pulgakomme šokolaadi kastma. Ehkki ettevõtet tuntakse peamiselt M&M kommide ning Milky Way ja Marsi šokolaadi järgi, annavad peaaegu poole kontserni 35 miljardi dollari suurusest käibest lemmikloomatooted. Mars kuulub täielikult perekonnaliikmetele.

4. Perekonnad Van Damme, de Spoelberc ja De Mevius – 5. põlvkond (Anheuser-Busch InBev) – 54,1 miljardit dollarit.

Anheuser-Busch InBev
Anheuser-Busch InBev Foto: Yves Herman / Reuters

Nende kolme Belgia õlletootjate perekonna juured ulatuvad 14. sajandisse. Van Damme perekond liitus teistega 1987. aastal, mil Piedboeufi ja Artoisi ühinemisel tekkis Interbrew, mis ühines 2004. aastal omakorda Brasiilia AmBeviga.

5. Perekond Dumas – 6. põlvkond (Hermes) – 49,2 miljardit dollarit.

Hermese kott
Hermese kott Foto: STAN HONDA / AFP

Ettevõtte asutas 1837. aastal Thierry Hermes, kes hakkas valmistama aadlikele ratsakostüüme. Globaalseks luksuskaupade brändiks muutis ettevõtte Jean-Louis Dumas, kes suri 2010. aastal.  Pereliikmetest on ettevõttes kõrgetel positsioonidel disainijuht Pierre-Alexis Dumas ja nõukogu esimees Axel Dumas.

6. Perekond Wertheimer – 3. põlvkond (Chanel) – 45,6 miljardit dollarit.

Chanel
Chanel Foto: Laurent VU/SIPA / Laurent VU/SIPA

Vendade Alain ja Gerard Wertheimeri vara pärineb nende vanaisa Coco Chaneli asutatud  moemajast ja tema disaineri toodangutes eelmise sajandi alguse Pariisis. Vendade omanduses oleva moemaja  eelmise aasta käive oli 9,6 miljardit dollarit. Vendadele kuuluvad ka ratsavõistlused ja veinimõisad.

7. Perekond Ambani – 2. põlvkond (Reliance Industries) – 43,4 miljardit dollarit.

Mukesh Ambani
Mukesh Ambani Foto: AMIT DAVE / REUTERS

India rikkaimate inimeste Mukesh ja Anil Ambani isa Dhirubhai alustas Reliance Indusries eelkäija ülesehitamist 1957. aastal. Kui Dhirubhai 2002. aastal suri, ei olnud ta jätnud testamenti ning tema lesk alustas vendade vastu kohtuvõitlust päranduse üle. Mumbais asuva konglomeraadi, kuhu kuulub muuhulgas maailma suurim naftatöötluskompleks, juhib praegu Mukesh Ambani. Ta elab 27-korruselises majas, mida peetakse maailma kalleimaks eramuks. Selle aasta mais sai Mukesh Ambanist Eesti e-resident.

8. Perekond Quandt – 4. põlvkond (BMW) – 42,7 miljardit dollarit.

Johanna Quandt.
Johanna Quandt. Foto: Michael Dalder / Reuters

Luksusautode tootja BMW on küll asutatud 1916. aastal, aga perekond poolvennad Herbert ja Harald Qundtid ettevõtte suurimaks aktsionäriks viiekümnendate aastate lõpul. Raskustes olevast autotootjast sai maailma suurim luksusautode tootja just Herbert Quandti juhtimisel. Perekonna, kelle käes on 29 protsenti BMW aktsiatest, matriarh Johanna Quandt suri 2015. aastal ning ettevõtet kontrollivad tema lapsed Stefan Quandt ja Susanne Klatten. Perekonna investeeringute hulgas on ka Saksamaa logistikaettevõte Logwin ja Hollandi turvatarkvarakompanii Gemalto, kes on tootnud meie ID-kaardid.

9. Perekond Cargill – 6. põlvkond (Cargill) – 42,3 miljardit dollarit.

Perekond kontrollib USA suurimat börsil mittenoteeritud konglomeraati Cargill. Ettevõttele pani 1865. aastal aluse William Cargill, kes hakkas kauplema teraviljaga. Hiljem liitus ka vend Sam. Toidutööstuse, põllumajanduse ja tööstusega tegelevat ettevõtet kontrollivad täna nende järeltulijad.

10. Perekonnad Boehringer ja von Baumbach – 4. põlvkond (Boehringer Ingelhelm) – 42,2 miljardit dollarit.

Saksamaa ravimitootja Boehringer Ingelhelmi asutas 1885. aastal Albert Boehringer ning 130 aastat hiljem kontrollib Boehringeri perekond, mis on nüüdseks ühinenud von Baumbachidega.

11. Perekond Albrecht – 3. põlvkond (Aldi) – 38,8 miljardit dollarit.

Aldi
Aldi Foto: Suzanne Plunkett / REUTERS

Saksamaa suure odavpoekett Aldi sai alguse 1946. aastal, kui sõjast naasnud vennad Karl ja Theo Albrecht võtsid üle oma ema Essenis asuva poe. 1960ndatel aastatel ei suutnud vennad ettevõtte arengus kokku leppida ning poekett jagunes kaheks haruks – Aldi Nord ja Aldi Sud, kellel on kahe peale kokku üle 10 000 poe. Theo-poolsele perekonnale kuulub ka USA toidupoodide kett Trader Joe’s, mille ostis 1979. aastal.

12. Perekond Mulliez – 4. Põlvkond (Auchan) – 37,5 miljardit dollarit.

Auchan.
Auchan. Foto: Charles Platiau / Reuters

Gerard Mulliez asutas jaekaubandusimpeeriumi Auchan, mida kutsutakse ka Prantsusmaa Walmartiks, 1961. aastal. Tänaseks on see kasvanud Euroopa üheks suuremaks supermarketite ketiks. Perekonna valdusfirma kontrollib lisaks Auchanile ka tervet rida jaekaubanduskette teiste hulgas ehituskaupade kett Leroy Merlin ja spordi- ning vabaajatarvete kett Decathlon.

13. Perekond Kwok – 2. põlvkond (Sun Hung Kai Properties) – 34,0 miljardit dollarit.

Hongkongi kinnisvarafirma Sun Hung Kai Properties asutas 1963. aastal Kwok Tak-seng ja viis 1972. aastal selle börsile. Tänaseks on ettevõttest saanud Hongkongi üks suuremaid kinnisvaraarendajaid. Pärast Kwok Tak-sengi surma 1980. aastal võtsid ettevõtte üle tema pojad Walter, Thomas ja Raymond. 2008. aastal tagandati Walter tüli tõttu ettevõtte nõukogu esimehe kohalt.

Raymond Kwok (paremal) 2012. aasta 29. märtsil, kui ta arreteeriti kahtlustatuna korruptsioonis. Sun Hung Kai Properties väärtusest haihtus tol päeval üle viie miljardi dollari. Raymond Kwok vabastati nelja tunni pärast.
Raymond Kwok (paremal) 2012. aasta 29. märtsil, kui ta arreteeriti kahtlustatuna korruptsioonis. Sun Hung Kai Properties väärtusest haihtus tol päeval üle viie miljardi dollari. Raymond Kwok vabastati nelja tunni pärast. Foto: STRINGER/HONG KONG / REUTERS

14. Perekond Cox – 4. põlvkond (Cox Enterprises) – 33,6 miljardit dollarit.

Coxide perekond kontrollib 20 miljardi dollari suuruse käibega konglomeraati Cox Enterprises. Selle üks divisjon, Cox Communications, on USA suuruselt kolmas kaabeltelevisoonikompanii. Ettevõttele pani 1898. aastal aluse James M. Cox, kes ostis ajalehe Dayton Daily News. Tema järeltulijad on ettevõtte aktsionärid tänaseni.

15. Perekond Pritzker – 4. põlvkond (Hyatt Hotels) – 33,5 miljardit dollarit.

Penny Pritzker
Penny Pritzker Foto: J. Scott Applewhite / AP

Pritzkerite dünastia varale pani aluse Ukraina juudi emigrandi Nicholas Pritzkeri poeg Abram Nicholas, kes hakkas oma isa advokaadifirma kaudu investeerima. Investeeringud panid aluse USA ühele vanema dünastia varandusele, mille hulka kuulub muuhulgas hotellikett Hyatt Hotels. Perekonna üks prominentsemaid liikmeid Penny Pritzker oli president Barack Obama kaubandusminister ning tema noorem vend Jay Robert (rohkem tuntud kui J.R.) ning kandideerib Illinoisi osariigi kuberneri ametikohale.

16. Perekond Lee – 3. põlvkond (Samsung) – 30,9 miljardit dollarit.

Lõuna-Korea tööstuskonglomeraadi Samsung asutas Lee Byung-chul 1938. aastal kaubandusfirmana. Kõige rohkem teatakse ettevõtet maailma suurima nutitelefonide tootjana. Konglomeraadi nõukogu esimees on Lee Kun-hee. Tema poeg Jay Y. Lee, kes on ettevõtte sisuline juht mõisteti eelmise aasta augustis altkäemaksu andmise eest viieks aastaks vangi, aga selle aasta veebruaris vähendati tähtaega poole võrra ja lasti vabadusse.

Jay Y. Lee eelmise aasta veebruaris teel kohtusse.
Jay Y. Lee eelmise aasta veebruaris teel kohtusse. Foto: KIM HONG-JI / REUTERS

17. Perekond Rausing – 3. põlvkond (Tetra Pak) – 30,9 miljardit dollarit.

Tetra Paki tehas Lundis.
Tetra Paki tehas Lundis. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX / Code 50094

Perekonna varandus sai alguse eelmise sajandi keskel, mil Ruben Rausing asutas ettevõte, mis hakkas valmistama nelitahulise kujuga kilega kaetud kartongpakendeid. Praegu on Tetra Pak suurim toidupakendite valmistaja maailmas. Praegu kuulub Tetra Pak Rubeni pojale Gad Rausingule Šveitsis asuva valdusfirma Tetra Laval kaudu. Rubeni teine poeg müüs oma osaluse Gadile 1995. aastal ning on investeerinud pärast seda ökosõbralike pakendite tootmisse ja ettevõtetesse Londonis asuva valdusettevõtte Alta Advisers kaudu.

18. Perekond Thomson – 3. põlvkond (Thomson Reuters) – 30,9 miljardit dollarit.

Kanada rikkaima perekonna varandusele pani aluse 1930ndate aastate alguses Roy Thomsoni asutatud raadiojaam Ontarios. Viie aasta pärast sai temast riigi juhtiv ajalehtede omanik. Praegu kuulub perekonnale 64 protsenti finantsandmete ja teenuste pakkujast Thomson Reuters.

19. Perekond Johsnon – 5. põlvkond (SC Johnson) – 28,2 miljardit dollarit

Johnsoni perekond omab kodutarvete valmistajat SC Johnson juba viiendat põlvkonda (Mitte segamini ajada farmaatsia ja kodukeemiakontserniga Johnson & Johnson!). Ettevõtte asutas 1886. aastal Samuel Curtis Johnson, kes hakkas valmistama põrandaparketti. Praegu juhib nõukogu esimehe ja tegevjuhina H. Fisk Johnson. Ettevõtte tuntumad brändid on Mr. Muscle, Raid ja Windex.

20. Perekond Dassault – 3. põlvkond (Dassault Group) – 27,8 miljardit dollarit.

Hävitaja Dassault Rafale
Hävitaja Dassault Rafale Foto: Pascal Rossignol / Reuters

Prantsusmaa konglomeraadi Dassault Group tegevusvaldkonnad on väga erinevad – sõjalennukite tootmine, kinnisvara ja tarkvara. Kontserni asutaja Marcel Bloch oli juudi lennunduslegend, kell võtsid natsid Teise maailmasõja ajal vangi ja hiljem muutis ta oma nime Dassault'iks, mis tõlkes tähendab ründetanki.

21. Perekond Duncan – 2. põlvkond (Enterprise Products Partners) – 26,0 miljardit dollarit.

Nafta- ja gaasitorude haldaja Enterprise Products Partners asutas Dan L. Duncan 1968. aastal.  Juba enne, kui ta oli 18-aastaseks saanud, oli ta kaotanud oma ema, kes suri tuberkuloosi, veremürgitusse surnud venna ja leukeemiat põdenud isa. 1933. aastal sündinud Dan Duncan lahkus siit ilmast 2010. aastal ning ettevõtet kontrollib perekond.

22. Perekonnad Hoffman – 4. põlvkond (Roche) – 25,1 miljardit dollarit.

Tamiflu tabletid
Tamiflu tabletid Foto: Caro / Dirk Dobiey / Caro / Dirk Dobiey

Šveitsi ravimitootja Roche asutas ettevõtja Fritz Hoffmann-La Roche 1896. aastal. Tema pärijate käes on praegu üheksa protsenti ettevõtte, mille eelmise aasta käive oli 54,1 miljardit dollarit, aktsiat. Perekond on tuntud prominentsete looduskaitsjatena. Neljanda põlve magnaat Andre Hoffman lõi varade haldamiseks perefondi Massellaz ning on selle nõukogu esimees.

23. Perekond Hearst – 5. põlvkond (Hearst Corporation) – 24,5 miljardit dollarit.

Fitch
Fitch Foto: Reinhard Krause / REUTERS

Perekonna varadele pani aluse William Randolph Hearst, kui ta võttis 1887. aastal isalt üle kontrolli ajalehe San Francisco Examiner üle. Praegu William Hearsti lapselaps William Randolph Hearst III on praegu meediakonglomeraadi, mis hõlmab mitme suure kaabeltelevisioonikompanii aktsiaid, nõukogu esimees. Ehkki Hearsti teatakse peamiselt meediakompaniina, on selle üheks tütarfirmaks ka reitinguagentuur Fitch.

24. Perekond Lauder – 3. põlvkond (Estée Lauder) – 24,3 miljardit dollarit.

Estée Lauder lõi nahahooldusvahendite firma koos abikaasa Josephiga 1946. aastal. Juba kaks aastat hiljem avasid nad oma esimese poe New Yorgi 5. avenüül.

Praegu on kontserni käive üle 11 miljardi dollari. Abielupaari lapselaps William Lauderist sai tegevjuht 2009. aastal, kes muutis ettevõtte globaalseks tegijaks. Praegu on ta nõukogu esimees.

Judy Glickman Lauder ja Esteer Lauderi nõukogu emeriitesimees Leonard A. Lauder. a
Judy Glickman Lauder ja Esteer Lauderi nõukogu emeriitesimees Leonard A. Lauder. a Foto: ANTHONY BEHAR/SIPA USA / Anthony Behar/Sipa USA

25. Perekond Ferrero – 3. põlvkond (Ferrero) – 22,9 miljardit dollarit.

Nutellapurgid Ferrero tehases.
Nutellapurgid Ferrero tehases. Foto: Charly Triballeau / AFP

Michele Ferrero alustas tänaseks globaalseks šokolaadikommide tootjaks kasvanud ettevõtet väikeses Itaalia linnas Albas. Alates 1997. aastast juhtisid ettevõtet tema pojad Giovanni ja Pietro. Giovannist sai 2011. aastal, kui Pietro jalgrattaõnnetusel surma sai, ettevõtte ainujuht. Pietrol on kaks last.

2018. aastal ostis Ferrero 2,8 miljardi dollari eest toidutööstusgigandilt Nestle nende USA kommitööstusüksuse.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles