Nafta hind hüppas enam kui kolme aasta kõrgeimale tasemele (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftahoidlad Cushingis, Oklahoma, USA.
Naftahoidlad Cushingis, Oklahoma, USA. Foto: Nick Oxford / REUTERS/Scanpix

Nafta hind tegi eile korraliku tõusu, hüpates enam kui kolme aasta kõrgemaile tasemele, sest turud kardavad, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) toodangu suurendamine võimalikke tarnekatkeid ei korva.

Brenti nafta kallines eile 1,7 protsenti 77,62 dollarini barrel, USA benchmark WTI (West Texas Intermediate) hind hüppas koguni 3,2 protsenti 72,76 dollarini barrel.

Teisipäeval ütles USA välisministeeriumi kõrge ametnik, et Ühendriigid ootavad, et alates 4. novembrist riigid Iraanilt enam naftat ei osta, mis kergitas musta kulla hinda kolm protsenti. Hinnaralli jätkus eile pärast seda, kui USA energiainfo agentuur (EIA) andmete kohaselt kahanes eelmisel nädalal Ühendriikide toornafta laoseis  9,9 miljoni barreli võrra, mis on suurim kahanemine alates 2016. aastast ja üle kolme korra suurem, kui analüütikud ootasid, kirjutab The Wall Street Journal.

Eelmise nädala lõpul teatas OPEC, et vähendab naftatootmist miljoni barreli võrra ööpäevas, aga kuna kõik liikmesriigid pole võimelised tegelikult toodangut suurendama, on tegelik kasv vaid 600 000 barrelit.

Kanada investeerimisfirma GMP FirstEnergy ütles, et globaalsed aktsiaturud seisavad silmitsi kolme tarnekatkestuse ohuga – Venezuela toodangu langus, Iraani sanktsioonid ning infrastruktuuri pudelikaelad USAs.

Täna hommikul on nafta hind veidi langenud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles